GMO. Det hänsynslösa multinationella företaget Monsanto ökar nu sin lobbyverksamhet för att stoppa märkningen av genmodifierad mat.

Monsanto är ett särskillt hänsynslöst företag som skapat mycket lidande för flertalet människor. Förra året dömdes företaget i en fransk domstol efter att boenden i den franska byn Lyon drabbats av neurologiska skador till följd av företagets bekämpningsmedel. Företaget ligger även bakom kemikalier som PCB, agent orange och sötningsmedlet aspartam.

Företaget ligger även i framkanten för framtagandet av genetiskt modifierad mat, eller så kallade genetisk modifierade organismer (GMO). Många motståndare till GMO menar att maten kan bli giftigt eller allergiframkallande samt att GMO kan leda till antibiotikaresistenta infektioner. Därför vill motståndarna se en märkning på matvaror innehållandes modifierade organismer, eftersom konsumenterna har rätt att veta vad de äter, menar de.

Den amerikanska delstaten Vermont föreslog i maj i år att all mat innehållandes GMO och som såldes i delstaten skulle märkas. Men efter påtryckningar från flera amerikanska livsmedelsjättar och med hot om stämning röstades förslaget ner.

Eftersom Monsanto nu ser sig hotade av allt fler kritiker lägger man i en högre växel och öser in 540 tusen dollar i kampanj- och lobbyarbeten. Livsmedelsjätten har redan spenderat runt 22 miljoner dollar tillsammans med företag som General Mills, Nestle, PepsiCo och DuPont på olika kampanjer.

GMO

Genetiskt modifierade organismer är organismer där man på konstgjord väg förändrat arvsmassan för att få fram de egenskaper man vill ha. De vanligaste GMO-produkterna är GM-majs, GM-potatis och GM-raps. Det förekommer också att djur och bakterier genmodifieras, som i framställning av nya influensavaccin. Det pågår diskussioner om riskerna med GMO. Man spekulerar då främst i om GMO av misstag kan bli giftigt eller allergiframkallande samt ifall GMO kan leda till antibiotikaresistenta infektioner.

Källa:
Monsanto satsar miljoner på att stoppa GMO-märkning


  • Publicerad:
    2013-11-01 12:00