SYDAFRIKA. En schaman inom zulufolket i Sydafrika står åtalad för att ha mördat en vit farmare. Han greps när han höll på att tillaga de styckade kroppsdelarna.

Monument över mördade vita farmare i Sydafrika.

Monument över mördade vita farmare i Sydafrika.

Moeketsi Hopolong Mokoena står åtalad för att 2009 ha mördat de vita farmarna Basie Venter (65) och Jan van Wyk (82) i sina respektive hem. Det hela började när Mokoena kom till Basie Venters hem och frågade efter mat. När Venters fru var upptagen med att göra mat åt Mokoena blev hon vittne till hur han slog ihjäl hennes man med ett järnrör för att sedan fly från platsen.

När säkerhetsvakter dagen därpå kom till mordplatsen för att leta efter gärningsmannen, tipsades de om Jan van Wyks farm fem kilometer bort. När vakterna kom fram till huset fann man Mokoena på verandan iklädd enbart skjorta och kalsonger och med blodiga ben. Mokoenai attackerade vakterna men kunde till sist brottas ner. van Wyks svårt sargade kropp återfanns i vardagsrummet och kroppsdelar hittades i en kastrull som stod på spisen.

Mokoena är en Sangoma, en schaman inom zulufolket, ibland även kallade för häxdoktorer, där kannibalism existerar. Kannibalism uppges heller inte vara ett brott i Sydafrika. Den 22 april äger rättegången rum mot Mokoena och vi lär då får se huruvida det är ett brott att döda vita i Sydafrika. Hittills uppges över 3000 vita farmare ha dödats i Sydafrika, detta har skett med regimens tysta och ibland öppna stöd och utan att massmedia i väst rapporterar om det. Nedan sjunger Sydafrikas president, Jacob Zuma, om att döda landets vita boer:

Källa:
Sangoma found cooking farmer’s body parts


  • Publicerad:
    2013-03-31 17:03