INRIKES Polisen avslöjade inte bara identiteten på sina hemliga informatörer, man övertalade även honom att ge de uppgifter man behövde för en fällande dom. Nu ställer Svea hovrätt in huvudförhandlingen i ett uppmärksammat mordfall i Eskilstuna.

Aftonbladets ”200 sekunder”, som leds av juden Robert Aschberg, avslöjade nyligen hur polisen i Eskilstuna läckte information om identiteten på en av sina informatörer i den gängkriminella miljön.

Avslöjandet följdes upp av ytterligare ett avslöjande, som visade att polisen under ett förhör med informatören om ett mord i Eskilstuna talade om för honom vilka uppgifter man behövde. Detta spelades in av informatören själv medan polisens bandspelare var avstängd.

Polisen behövde dessa uppgifter för att kunna fälla två män som tidigare friats i tingsrätten för inblandning i mordet.

I hela 40 minuter talade polisen med informatören innan man började förhöret. Informatören – som kände både mordoffret och de misstänkta – hade då en inspelningsutrustning i sin strumpa, som fångade hela samtalet.

På ljudfilerna hörs polisen bland annat säga att ”vi vill ju ha planeringen du vet” för att undvika att de misstänkta döms för dråp. Något som polisen uppenbarligen vill undvika till varje pris.

Mitt under förhöret tas också en paus, där polisen fortsätter att guida informatören när deras bandspelare är avstängd. Även detta lyckades dock informatören fånga med sin egen diktafon.

”Det vore guld”, menar polisen, om ytterligare en person kunde kopplas till mordet.

”Om han kunde kopplas till, att han var med i det här mordet, att han hjälpte till på något sätt”, fortsätter poliserna.

När polisen är färdiga med sina instruktioner hör man på inspelningen hur de resonerar om att man måste återuppta förhöret på ett sätt så att det inte ska verka misstänksamt. Dessutom kan man inte heller gå rakt på de frågor man uppgett sig vilja få svar på.

— Men för att det inte ska bli för uppenbart när vi ska starta upp här så måste vi liksom ställa lite andra frågor, hörs en polis säga.

— Syftet är ju att få med honom som medhjälpare men att vi kan avfärda honom som skytt, säger en annan.

En av poliserna föreslår också att man väntar en stund med att återuppta förhöret så att pausen ska verka mer trovärdig.

— Du har ju inte varit på toa så här kort tid. Att gå och pissa tar ju några minuter, förklarar han.

Ställer in hovrättsförhandling: "Känns som fabricerad bevisning"

På begäran av både kammaråklagare Anna Asklöf och advokat Jacob Asp, som företräder en av de misstänkta männen, har Svea hovrätt under fredagen beslutat att ställa in rättegången.

— Just med tanke på att det känns som det är fabricerad bevisning som ska komma fram i hovrätten. Jag vill ha tillgång till alla inspelningarna som finns på alla vittnesförhör. För om det har skett med en person, så vet man ju inte vad som dolts med andra personer, säger Jacob Ask i en kommentar till Aftonbladet.

I en inlaga till hovrätten skriver Anna Asklöf:

Med anledning av advokat Jacob Asps inlaga med invändningar mot utredningen behöver dessa redas ut genom att förundersökningen återupptas och kompletteringar görs. Jag anser också att det föreligger hinder mot att hålla huvudförhandling tills dessa åtgärder är vidtagna.

I en kommentar till hovrättens beslut skriver Jacob Ask:

Att rättegången ställts in är ett korrekt beslut av hovrätten. Detta eftersom förtroendet för det polisiära arbetet under den här utredningen är förbrukat genom att polisen har fabricerat fram bevisning.

Sedan måste stora delar av utredningen också ges en översyn och vittnen måste höras på nytt med försvarare närvarande för att säkerställa att inte också andra personer utsatts för en otillbörlig påverkan av polisen.

Ingen av de poliser som röjt informatörens identitet eller som påverkat förhören med honom har velat ge någon kommentar.