STOCKHOLM. Efter att kändisfeministen Cissi Wallin pekade ut Aftonbladethöjdaren Fredrik Virtanen som den ”mediaman” som drogat och våldtagit henne 2006 har allt fler indicier framkommit som pekar på att Virtanen kan vara både pedofil och serievåldtäktsman. Uppdaterad

Under gårdagen pekade feministbloggerskan Cissi Wallin ut Aftonbladetkrönikören, kulturjournalisten och programledaren Fredrik Virtanen som den man som hon 2011 anmälde för att ha drogat och våldtagit henne fem år tidigare.

Efter utpekandet har bland annat journalisten Fridah Jönsson via Instagram berättat att Virtanen bad henne om sex när hon endast var 14 år gammal. Bakgrunden är att den fjortonåriga Jönsson kontaktade Virtanen på Facebook och berättade att hon var en stor beundrare av honom, samt undrade ifall hon kunde få en praktikplats hos honom på Aftonbladet. Virtanen svarade då den fjortonåriga flickan med att skicka följande PM till henne:

Skärmbild från Fridah Jönssons Instragram ”preventivpodden”.

Som kommentar till skärmdumpen skriver Jönsson också:

När jag var 14 år 2007 skaffade jag Facebook, la till journalisten vars blogg jag läst och avgudat i flera år och skrev på hans timeline (som då hette wall) för att berätta att jag tyckte om hans texter så mycket och ville praoa med honom. Detta var svaret jag fick.

Facebooks utveckling gör att jag inte längre kan se min wall post till honom, men jag var ganska nervös och pryd då, jag skrev eller pratade aldrig om sex och jag skämdes så mycket över att få det här svaret.

Jönsson är dock inte den enda kvinnan som under dagen gått ut med att hon fått olämpliga erbjudanden som ung av Aftonbladetstjärnan. Instagramanvändaren sagaxcity som skriver om en incident som skedde 2006, med andra ord samma år som Wallin menar att Virtanen ska ha våldtagit henne. Så här skriver kvinnan:

Fredrik Virtanen försökte få mig att följa med honom hem efter jag mötte honom utanför Kvarnen när jag precis fyllt 16, trots att jag berättade hur gammal jag var och att jag inte ville. Han gick med mig i 20 minuter när jag var på väg hem till mina föräldrar och tjatade att vi skulle hem till honom och dricka sprit. Tillslut när vi kom till hans port så sa jag ifrån ordentligt och då gav han upp. Det här var 2006, samma år som han förgrep sig på Cissi Wallin. Vidrigt jävla as till man.

Problemen hos Virtanen tycks dock inte stanna där. På sociala medier har en Aftonbladetartikel från 2012 börjat delas flitigt, där Cissi Wallin berättar om våldtäkten, som hon alltså anmält ett år tidigare. I artikeln pekas inte Virtanen ut vid namn, utan benämns som ”en man i mediabranschen” då Wallin vid den tidpunkten av okänd anledning inte ville berätta vilken ”mediaman i 40-årsåldern” som hon anmält för våldtäkt.

I artikeln berättar Wallin att det var när hon lärde känna en annan kvinna, som också blivit antastad av ”en man i mediabranschen”, som hon insåg att det var samma man som våldtagit henne och att det var den insikten som fick henne att anmäla honom.

Wallin och hennes väninna kom att höra rykten om att ”mediamannen” fortsatt att begå sexualbrott mot unga kvinnor. De två vännerna gjorde då en efterlysning efter fler offer, då man planerade att göra en gruppanmälan.

— Vi skrev inget signalement, bara att det var en man i 40-årsåldern som jobbade i mediebranschen, berättar Wallin i artikeln.

Trots den vaga beskrivningen så hörde ett tjugotal kvinnor av sig, som alla berättade om övergrepp från samma man – med andra ord samme man som Cissi Wallin anmälde 2011 för att ha drogat och våldtagit henne fem år tidigare, den man hon nu pekat ut som Aftonbladets Fredrik Virtanen.

En efter en ska kvinnorna dock ha dragit sig ur gruppanmälan, varför den aldrig blev av. Idag verkar dock trenden uppenbarligen ha brutits, då kvinna efter kvinna öppet pekar ut kulturmarxisten Virtanen som sexualbrottsling.

Kändisfeministerna Cissi Wallin och Fridah Jönsson har öppet pekat ut Fredrik Virtanen för våldtäkt respektive grooming.

I skrivande stund har Virtanen inte kommenterat saken. På sin Twitter fortsätter han att dela samma typ av nyheter som tidigare, bland annat om att en grupp ”högerextremister” gripits i Frankrike med misstanke om mordkomplotter mot politiker. Ingen tycks dock längre vara särskild imponerande av hans godhetssignalerande och varje inlägg han gör följs av allt fler ifrågasättanden om varför han inte nämner något om de ytterst allvarliga anklagelser som nu riktats mot honom.

Frågan är nu hur länge Virtanen har råd vara tyst. Med tanke på vad som framkommer i artikeln som tidningen publicerade 2012 så finns ännu ett stort antal kvinnor som fortfarande har att berätta sin historia om kulturjournalisten Fredrik Virtanen.

Uppdatering
Aftonbladet har idag publicerat en kommentar angående specifikt Cissi Wallins anklagelse mot Virtanen. Kommentaren återfinns på den undanskymda platsenAftonbladet inifrån och man konstaterar endast torrt att ärendet utretts av polis och åklagare redan 2012.

I övrigt skriver man inget om de ytterligare utpekanden som kommit under dagen. Samtidigt hyllar man på sin löpsedel hashtagen #MeToo, som använts för just utpekandet av Virtanen, där krönikören Frida Söderlund bland annat skriver om hur fenomenet kan vara ”början på den riktiga förändringen”.

På Aftonbladets löpsedel hyllas #MeToo som ett verktyg för ”kändiskvinnor” att anklaga män för alltifrån sexualbrott till diverse oanständigheter med. Skärmbild: Aftonbladet.se.

Källa:
”Jag var värd att stå upp för”
Fridah Jönsson (Instagram)
sagaxcity (Instagram)


  • Publicerad:
    2017-10-17 20:12