Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Moskva: “EU läckte listan trots löften om att den inte skulle offentliggöras”

Av Redaktionen, 2015-06-02
redaktionen@nordfront.se

RYSSLAND/EU. Moskva ville inte offentliggöra listan över politiker och andra offentliga personer som svartlistats inom EU. Nu slår Ryssland tillbaka mot EU som läckt den konfidentiella listan till massmedia.

Förra veckan publicerades i massmedia en lista på 89 personer som svartlistats av Ryssland och inte får resa in i landet. Med på listan fanns åtta svenska medborgare, bland andra de två moderaterna Lena Adelsohn Liljeroth och Anna Maria Corazza Bildt, men också Magnus Söderman från radio Motgift.

Ryssland har bekräftat att listan lämnats över till EU-delegater och uppger att den var ett svar på EU:s sanktioner mot 150 ryssar. Men det var aldrig tänkt att den skulle spridas till allmänheten, sade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov under en presskonferens på måndagen där han anklagar EU för att ha svikit deras förtroende och begått en ”överträdelse av etiska normer”.

Vi lämnade över listan på Europeiska unionens begäran, med löften att det skulle ske konfidentiellt, och genast läcks den till media. Och Europeiska unionen, som vanligtvis inte kommenterar läckor, kommenterade den i överflöd.

Syftet med listan ska enligt Lavrov ha varit att kunna visa för EU att Ryssland har en motsvarande sanktionslista som den som EU då hade upprättat på 150 ryssar. Men Ryssland ville hela tiden sköta det konfidentiellt och undvika en skandal. Listan som först överlämnades till samarbetspartners inom EU ska sedan ha lämnats direkt till Bryssel efter att Bryssel begärt det och utlovat sekretess, säger Lavrov på presskonferensen.

När Europeiska unionen exempelvis införde sina begränsningar mot, enligt min mening, 150 ryssar tog vi samma kurs i fråga om en mindre mängd av medborgare från EU-länder. Eftersom vi inte ville kopiera ett dåligt beteende från Europeiska unionen och skapa en högljudd kampanj med att tillkännage dessa namnsom Bryssel gjorde, överlämnade vi helt enkelt informationen till våra partners i Europeiska unionen. På så sätt berättade vi att också vi har en sanktionslista men att vi inte ville skapa en skandal, att vi inte tänkte presentera den och att vi inte skulle överlämna den till Bryssel.

De EU-medborgare som nu är svartlistade utgör enligt Lavrov sådana som ”aktivt stöttade kuppen i Ukraina”.

Källor:
Moscow blasts E.U. for leaking list of Europeans banned from Russia
Moscow Hushed EU Blacklist as Confidential, Brussels Leaked It to Press – Lavrov
Moscow puts EU politicians on ’blacklist’ in response to Western sanctions


  • Publicerad:
    2015-06-02 10:00