AFA. John Matthews har varit aktiv i AFA sedan 2009. När han förra året förhördes om sin politiska brottslighet började han grina vid upprepade tillfällen. Sedan blev han vän med polisen och gav dem all information de frågade efter – och lite till.

john matthews foto

John Gilbert Josh Matthews arbetade åtminstone i september förra året som fritidsledare på Henriksdals Fritidsgård (Glada Henkan). Han var också en av personerna som försökte störa Svenskarnas partis tillståndsgivna demonstration i Stockholm den 30 augusti förra året genom att kasta smällare och andra föremål mot poliser.

Följande är ett utdrag om Matthews ur en Säporapport som listar individer som är aktiva inom Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten:

John Matthews, 830831-0153 (AFA)
Matthews har varit aktiv i AFA sedan våren 2009. Säkerhetspolisen bedömer att Matthews har en central position i nätverket som bland annat innebär full insyn i – och möjlighet att påverka – verksamheten. Matthews förekommer i flera sammanhang där våldsamheter uppstått och är tidigare dömd för åtta fall av skadegörelse mellan år 2000-2014, ett försök till misshandel (2007), brott mot maskeringsförbudet (2007), brott mot vapenlagen samt förgripelse mot tjänsteman (2009).

Matthews är alltså en av ”ledarfigurerna” inom AFA som är med och styr verksamheten. Han har varit med i AFA sedan 2009 och är dömd för vad som verkar vara politisk brottslighet redan 2007, för runt åtta år sedan.

Dagen innan Svenskarnas partis demonstration deltog Matthews tillsammans med ett fåtal andra vänsterextremister från AFA och RF i ett möte på lokalen Sputnik i Skarpnäck där de planerade den mötesstörande verksamhet de skulle bedriva dagen efter.

sputnik matthews möte afa

Vänsterextremisternas ”hemliga möte”. De som var på plats och dokumenterades verkar också vara de som polisen fokuserat på att utreda och få åtalade efter det våldsamma upploppet.

Efter demonstrationen den 30 augusti blev Matthews misstänkt för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman alternativt försök till våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel alternativt misshandel eller försök till våld mot tjänsteman, skadegörelse samt brott mot lagen om förbud mot maskering. Han satt anhållen i 11 dagar, en husrannsakan gjordes hemma hos honom och han är nu åtalad för försök till grov misshandel samt våld mot tjänsteman.

Matthews kastar "banger" mot polisen.

Matthews kastar ”banger” mot polisen.

Nordfront har gått igenom förundersökningen och hittat en del intressanta utdrag ur förhören som polisen hållit med Matthews.

skadeverkan

Polisen har testat skadeverkan på de smällare som Matthews kastade mot poliser på griskött. Hade en polis fått en banger innanför kläderna eller innanför hjälmen hade skadan blivit jämförbar med skadan på bilden.

Det första förhöret hölls utan advokat och Matthews blev där delgiven misstanke om brotten våld mot tjänsteman alternativt misshandel samt våldsamt upplopp. Han valde på rak arm att erkänna samtliga brott som han misstänktes för. Förhöret verkar minst sagt ha gått dåligt för Matthews som förutom att erkänna brott också bröt ihop och grinade, inte bara en utan flera gånger, under förhöret. I slutet av förhörsprotokollet, som är godkänt av Matthews, är följande tillagt:

Förhöret fick vid några tillfällen avbrytas pga Matthews grät då och var ångerfull över sitt agerande.

Här verkar Matthews känna sig mer modig när han är maskerad och tillsammans med andra vänsterextremister.

Här verkar Matthews känna sig mer modig när han är maskerad och tillsammans med andra vänsterextremister.

I ett andra förhör är Matthews istället pratglad och frågar till och med om polisen vill ha namn på andra motdemonstranter, vilket polisen sedan också får då Matthews glatt pekar ut flera personer som deltog i motdemonstrationen:

FL: Hade du pratat med någon om att åka dit?
M: Massa. Aså det var vänner som var där liksom.

FL: Träffade du någon där?
M: A en kollega och många så.

FL: Vad heter kollegan?
M: Aså vi jobbar inte på samma fritidsgård, han jobbar på en annan men det är i samma kommun. Men jag vet inte om det är nödvändigt att blanda in honom i det här… Men han heter Erik i alla fall.

FL: Vet du efternamnet?
M: Nä, vet inte. Det är inget jag känner till.

FL: Vilka mer var det?
M: Bekanta mest. Nån vän. Men som sagt det var ju stört mycket folk liksom. Men är du intresserad av namn?

FL: Aaa.
M: Niklas, hmm nån Pontus, Danne, Leo. Sen vet jag inte.

FL: Hur känner du de? Om vi börjar med Niklas.
M: Det är en gammal kompis sedan länge.

FL: Kan du efternamnet?
M: Andersson.

FL: Minns du vad han hade på sig?
M: Nej, tänkte inte på det.

FL: Pontus, om vi tar han?
M: Det är ingen vän, mer en bekant. Men vad heter han i efternamn? Aa vet inte, kanske kommer på det.

FL: Danne?
M: Han heter, ska vi se, något spanskt. Dias.

FL: Danne heter Daniel eller?
M: Aa kallas för Danne. Men alltså Pontus, Leo och Danne stod och fotade. De är inga som kastar något. De håller på med konst och så. Inget sådant här skit.

FL: Vet du vad Leo heter i efternamn?
M: Rastalinen.

FL: Var stod de?
M: Om jag stod till vänster om stängslet så stod de till höger om det sett ifrån där jag stod. De stod inte i den svarta massan.

Kollegan Erik, Niklas Andersson, Leo Rastalinen och Daniel Dias kan alltså tacka AFA för att nationella nu vet att de är yttrandefrihetsmotståndare.

Linje 19: "folklig" och "fredlig" "antirasism", av AFA:iter - för idioter!

Linje 19: ”folklig” och ”fredlig” ”antirasism”, av AFA:iter – för idioter!

Rent generellt ger Matthews inte något vidare begåvat intryck i förhören. Han påstår att hans våld mot polisen saknade syfte och att det bara blev så och att det var en ”stämningshöjare”:

FL: Som jag förstår det var du på plats för att demonstrera mot nazisterna. Vad var då syftet att kasta mot poliserna när syftet att du var där var ett annat?
M: Hade nog inget syfte. Det var ingen hämnd eller agg mot poliserna som vissa snackade om med tanke på det som hände veckan innan. Det bara blev så. Stämningshöjare när det smäller.

Han berättar också en del om sin boendesituation:

FL: Var bor du?
M: Ringvägen 88.

FL: Hur stor lägenhet?
M: 38 kvadrat meter.

FL: Bor du själv?
M: Mmm.

FL: Vilka har tillgång till din lägenhet?
M: Min mamma och jag antar mitt hyresbolag.

FL: Vi har ju gjort en husrannsakan hemma hos dig. Tror du att det är något vi har hittat som vi reagerat på?
M: Bangers, en rökfackla och bengalisk eld. Klistermärken.

FL: Vad för klistermärken?
M: Alla möjliga med tags till grupper, reklam allt möjligt. Sedan någon maskering. Så mycket fascinerande vapen än nån kökskniv hitta ni inte.

Matthews är inte heller intresserad av att hålla polisen borta från hans telefon som säkerligen gav Säpo mycket intressant information om hans ”antifascistiska” kamrater:

FL: Vad för telefon har du?
M: En Iphone 5 s?

FL: Färg?
M: Svart.

FL: Kod?
M: 0813.

FL: Telefonnummer?
M: 0735988636.

FL: Något vi kommer reagera på där?
M: Jag vet inte. Om jag har tagit ut en bild på Instagram som det står ACAB, vet inte jag om det är något ni reagerar på.

Alla foton kommer från förundersökningsprotokollet från den aktuella utredningen. Nordfront kommer återkomma med fler artiklar baserade på material från denna FUP. Stöd Nordfronts granskningar av våldsvänstern genom att sprida artiklarna och stödprenumerera!


  • Publicerad:
    2015-08-01 19:30