MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Bo Nilsson, som är Nordiska motståndsrörelsens kommunfullmäktigekandidat i Boden, döms för ”hets mot folkgrupp” av Luleå tingsrätt. Bakgrunden är att han bar ett tygmärke föreställande en dödskalle under en filmad intervju med Nordfront.

Motståndsrörelsens Bo Nilsson.

Det var i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm i november förra året som Nordfront genomförde en filmad intervju med Bo Nilsson. Nilsson är en veteran i den nationella rörelsen, och var bland annat med att starta upp Sverigedemokraterna.

Efter att politiska motståndare anmält honom för åsiktsbrott på grund av ett tygmärke föreställande en dödskalle som han bar på sin jacka under intervjun, kom polisen att göra en razzia mot hans bostad.

Under husrannsakan beslagtog polisen jackan och i mars stod det klart att Nilsson skulle komma att åtalas för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.

Redan i maj försökte Luleå tingsrätt att genomföra en rättegång mot Nilsson, men det slutade med att åklagaren försökte beslagta en diktafon tillhörande Nordfront. Under rättens hemliga förhandlingar, när man skulle ta ställning till en anklagan om jäv mot rådmännen, hade nämligen Nordfront-journalisten Robert Eklund glömt kvar sin diktafon i lokalen.

Även om tingsrätten avbröt förhandlingarna och polisen tog med sig diktafonen så fick man snart återlämna den med oförrättat ärende, då Eklund bestred beslaget utifrån att myndigheter enligt grundlagen inte får eftersöka källskyddat material.

LÄS MER: Åklagare tvingades återlämna diktafon till Nordfront

I slutet av oktober genomfördes en ny tingsrättsförhandling i Luleå, där bland annat historikern Dick Harrison via videolänk vittnade om att symbolen främst är förknippad med Waffen SS-pansardivisionen Totenkopf, som han kallade för ”en av de mest notoriska krigsförbrytarna vi haft under 1900-talet”.

Dick Harrison valde dock inte att hålla sig inom sitt expertområde, utan fortsatte med att säga saker som att ”man ser ju tydligt att mannen i intervjun är nazist”. Men när Nilsson bad om att få ställa frågor till historieprofessorn om bland annat Harrisons recension om hans utseende så nekades han detta av tingsrätten.

Under måndagen dömdes Bo Nilsson för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp och påföljden blev 5 000 kronor i dagsböter. I domen skriver Luleå tingsrätt följande:

Åklagaren har gjort gällande att meddelandet spridits, dels till de närvarande vid den demonstration som pågick samtidigt med intervjun, samt dels till allmänheten genom Youtube. Beträffande det förstnämnda konstaterar vi dock att Bo Nilsson står tillsammans med intervjuaren i ett utetält och att det såvitt framgår inte finns någon annan människa i närheten, vilket gör att det inte kan anses vara fråga om någon spridning i detta avseende. Genom att filmen lades upp på Youtube har den dock kunnat ses av ett obestämt antal människor, och därmed spritts på det sätt som krävs för straffansvar.

[…]

Bo Nilsson varit beredd på att intervjun skulle kunna ses av andra när han ställde upp på den – det spelar i detta avseende ingen roll vilken krets av personer det varit fråga om – har han dock haft uppsåt till att sprida uppgiften och ska därför dömas för hets mot folkgrupp.

Tingsrätten beslutade även att dödskallemärket skulle förverkas då den ”är att anse som ett hjälpmedel för att utföra brottet hets mot folkgrupp”. Åklagaren yrkade dock på att inte bara symbolen skulle föverkas, utan hela jackan. Tingsrätten motsatte dock sig mot det då de ansåg att det räckte med att själva tygmärket skulle avlägsnas från jackan.

Nordfront har varit i kontakt med Bo Nilsson för att fråga vad han anser om domen. Han säger:

— Det här visar ju med all önskvärd tydlighet hur desperata de är, när de sätter en fällande dom på ett litet tygmärke på en jacka som jag inte ens tänkte på.

På frågan om hur domen kommer att påverka hans kandidatur till Bodens kommunfullmäktige nästa år svarar Nilsson:

— Det här gör ju mig bara ännu mer taggad inför valet. Jag och mina kamrater i näste 6 kommer verkligen att köra stenhårt under valrörelsen och visa alla att vi finns och att vi tar detta på största allvar.

— Och att vi kommer att utmana dem på riktigt. Jag kommer att sätta en jävla snurr på hela PK-grytan under valrörelsen, säger han.

Se intervjun med Bo Nilsson från 12 november-demonstrationen nedanför:

Källa:
Mål nr: B 630-17


  • Publicerad:
    2017-11-09 11:14