NORGE. Tre medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen i Norge blev i dagarna frikända i hovrätten för politiska yttringar som skett den 9 april 2018.

Tommy Olsen (41), Ronny Bårdsen (34) och Jan Christopher Pedersen (37) fick i dagarna meddelande om att de alla blev frikända för det politiska stunt de gjorde den 9 april 2018 där hakkorsfanor restes och en banderoll sattes upp med texten ”Vi är tillbaka” på tre olika platser i Kristiansand. Detta skriver Frihetskamp.net.

De tre medlemmarna, där Tommy Olsen är chef för verksamheten i Norge, var en del av ett historiskt rättsmål där de stod åtalade för bruk av symboler som är lagliga i Norge. De tre dömdes också i en första instans, men har nu alltså friats av lagmannsretten, motsvarande hovrätten i Norge.

Hovrätten menar i sitt domslut att yttringarna och symbolerna inte var riktade mot specifika grupper, utan framstod som generella, och därför inte är straffbara.

Frihetskamp har varit i kontakt med Tommy Olsen för att få en kommentar till frikännandet.

– Jag måste säga att jag personligen blev mycket förvånad. Tilliten till rättsapparaten har ju inte varit särskilt stor med tanke på hur politiserade och hycklande våra myndigheter har visat sig vara. Att det fortfarande finns människor som är professionella i sitt arbete, att vi blev frikända, det är mycket glädjande. Nu återstår att se vad som händer härefter.

I slutet av förra året friades flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen som stod åtalade för hets mot folkgrupp vid den historiska Göteborgsrättegången. Vid denna rättegång hade man försökt kriminalisera Tyrrunan och Nordiska motståndsrörelsens bruk av den nordiska symbolen.


  • Publicerad:
    2020-07-01 14:10