CENSUR. Yttrandefrihetshatare har anmält Motståndsrörelsen för användning av det som de kallar för en ”rasistisk symbol” under demonstrationen i Kristiansand.

Från vänster: Afrikanen Mori Diakite från Landsföreningen mot rasism och Inge Berglund Steen från Antirastistisk Senter.

Det är de två skattefinansierade organisationerna Landsföreningen mot rasism och Antirasistisk Senter som har anmält Nordiska motståndsrörelsen för brott mot strafflagens paragraf 185, även kallad för rasismparagrafen, på grund av att Motståndsrörelsens fanor användes under demonstrationen i Kristiansand.

Ledaren för Landsföreningen mot rasism, Mori Diakite, säger till den norska tidningen Fedrelandsvennen att den gamla nordiska symbolen är att jämställas med hakkorset och den därmed inte bör vara laglig att använda.

— Ja, detta är lika kraftfull symbol som hakkorset. Det törs jag påstå, säger Diakite till tidningen.

Motståndsrörelsens symbol, som pryder organisationens fana, består av en Tyrruna och en Ingruna. Runor är en del av vårt nordiska kulturarv och härstämmar från ett urgammalt skriftsystem som användes i de germanska områdena från tiden strax efter vår tidsräkning och fram till omkring reformationen på 1500-talet och några isolerade städer helt fram till 1800-talet.

Utöver att vara ett rent skriftspråk hade runorna även religiösa och magiska betydelser. Ett exempel på den mest spektakulära användarem av runor kan man se på många av de runstenar som fortfarande finns flera platser över hela Norden.

Runsten om en dansk hövding som dog under handelsprocessen på södra Öland. Foto: Erlend Bjørtvedt.

Om de två folkfientliga organisationerna även vill förbjuda andra nordiska symboler som till exempel torshammaren eller om de vill införa ett regelrätt förbud mot att skriva runbokstäver framkommer inte i artikeln.

Källor:
Anmelder Motstandsbevegelsen for «rasistisk symbolbruk»
Antirasister anmelder nynazister for symbolbruk


  • Publicerad:
    2017-08-04 09:10