LILLA EDET. Kommunpolisen Victor Prästbacka anser att det är ”olämpligt” och ”på den demokratiska gränsen” att sätta upp klistermärken med texten ”Wilmas Life Matters”

Nordiska motståndsrörelsen avancerar i Lilla Edet. Först arrangerades Nordendagarna i den lilla staden, något som TTELA förfasade sig över men som lokalbor försvarade i en lokal Facebook-grupp. Kort därefter anordnade Motståndsrörelsen en offentlig flygbladsutdelning i Lilla Edet där aktivister hade goda diskussioner med lokalbor. Detta har följts upp med ännu mer informationsspridning.

Nu skriver TTELA en ny vinklad artikel om Motståndsrörelsens aktiviteter i Lilla Edet där tidningen verkar vilja förmedla att det skulle vara ”våldsbejakande extremism” att ägna sig åt helt och hållet politiska och legala aktiviteter såsom flygbladsutdelningar och klistermärksuppsättningar. Artikelförfattaren, Pasi Hakopuro, ifrågasätter bland annat varför kommunen inte vidtagit ”konkreta åtgärder […] på grund av NMR:s aktioner i Lilla Edet”.

Kommunpolis: ”Olämpligt” att hedra Wilma Andersson

Åtta klistermärken med texten ”Wilmas Life Matters”, syftande på Wilma Andersson som mördades av mångkulturen, med webbadress till Motståndsrörelsen.se, har satts upp på stolpar i centrum. TTELA har obegripligt nog vänt sig till polisen för att ta reda på om det är olagligt att hedra en mördad svensk kvinna. Kommunpolisen Victor Prästbacka intervjuas i tidningen och konstaterar direkt att inga olagligheter har begåtts.

Efter detta går Prästbacka emellertid utanför sin polisroll då han börjar uttala sig om huruvida det skulle vara ”olämpligt” att genomföra denna typ av aktioner. Han säger även att ”vi har alltid bevakning på dem” och antyder att de arbetar med åsiktsregister, något som är olagligt för polisen att tillhandahålla.

— Men sådana här organisationer balanserar på den demokratiska gränsen, så vi har alltid bevakning på dem och är medvetna om deras närvaro. Men om vi ska betrakta den senaste händelsen som politik, så tycker jag att det är ett olämpligt sätt att driva kampanj som de gör, med ett enskilt rättsfall, säger han till TTELA.


  • Publicerad:
    2020-12-09 15:20