Under helgen fanns Svenska motståndsrörelsen representerad med marknadsplats på Degeberga marknad i Kristianstads kommun.

10:30 på lördagen samlades glada aktivister från Motståndsrörelsens tredje näste under en gråmulen himmel i den lilla orten Degeberga för att ordna allt inför den kommande marknadsdagen. Presenning lades på plats, Organisationens fana hängdes upp, flygblad, böcker och skrifter radades upp och skyltar tillverkades för att allt skulle bli så bra som möjligt tills marknaden öppnade upp portarna för besökarna. Kort efter öppningen anlände också kamrater från Näste 2 för att hjälpa till. 

Samtidigt som marknadsbesökarna kunde gå fram till ståndet för att köpa skrifter och böcker med sunt innehåll, delades flygblad ut i gången framför ståndet. Det dröjde inte länge förrän marknadens ansvariga var på plats och sa åt Motståndsrörelsens aktivister att de inte fick dela ut flygblad ute i gången utan fick hålla sig på sin plats som de betalat för. De ville också att Tyrrune-fanan skulle plockas ned. Efter viss argumentation gick aktivisterna med på att sluta dela blad utanför ståndet men vägrade att plocka ner fanan. 

Försäljningen gick helt okej då en del skrifter såldes och diskussioner fördes med många människor, såväl positiva som negativa. Efter en stund kom marknadsledningen återigen. Nu hade de helt plötsligt kommit på att Motståndsrörelsens bord skulle packas ihop då det enligt marknadens regler var förbjudet att sälja eller skylta med saker som hade ”rasistiska förtecken”. Detta direktiv följdes inte riktigt lika snällt och lydigt av nationalsocialisterna. Det argumenterades fram och tillbaka men mannarna vek sig inte en tum. Marknadsledningen erbjöd pengarna tillbaka men inte heller detta bud kunde accepteras, vilket resulterade i att ståndet fick stå kvar och försäljningen kunde fortsätta. 

Snart blev vädret betydligt sämre och regnet kom. Detta gjorde tyvärr att antalet besökare minskade drastiskt och ett par lugna eftermiddagstimmar skulle följa. Att träffa kamraterna, och speciellt då det är mer än ett näste inblandat, är alltid lika trevligt och även under dessa timmar var humöret på topp och många trevliga samtal fördes aktivisterna emellan. 

Marknadsledningen kom tillbaka en tredje gång. De påstod att folk hade klagat och att en av våra aktivister hade blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp efter en diskussion med en antivit. De försökte nu köpa ut aktivisterna genom att erbjuda dubbla pengarna tillbaka, d.v.s. 1200kr om de bara packade ihop och åkte hem. Det handlade nu inte enbart om att de inte tillät ”rasistisk” försäljning utan också om att Degeberga marknad inte tillät några politiska produkter överhuvud taget. Även detta bud fick avslag – Motståndsrörelsen behöll sin plats. 

Runt 18-tiden då regnet öst ner i flera timmar och besökarantalet på hela marknaden varit riktigt dåligt under en längre tid så började det att diskuteras om söndagens aktivitet skulle genomföras eller om man skulle nöja sig med att vara på plats under lördagen. Ett par motståndsmän beslutade sig för att gå bort till marknadskontoret. Syftet var dels att anmäla att det fanns andra marknadsknallar som sålde politiska produkter med Che Guevara på och dels för att se hur mycket marknadsledningen var beredda att betala för att slippa Motståndsrörelsens närvaro dagen efter.

Che Guevara brydde de sig inte om, tydligen gick det bra med detta politiska budskap eftersom det inte var i bokform utan tryck på textilier. Ändå skulle det inte vara godkänt om Motståndsrörelsen plockade bort all litteratur och enbart sålde fanor. Anledningen till att Che Guevara tilläts att säljas berodde helt plötsligt på att Che var sydamerikan. Degeberga marknad tillåter alltså bara politiska produkter om de är tryckta på tyg och innehåller sydamerikaner.

Förhandlingen gick bättre. 1850kr erbjöds Motståndsrörelsen för att fullfölja dagen men inte återkomma dagen efter. Det hade inte varit några som helst bråk under hela dagen och aktivisterna hade varit väldigt skötsamma och till och med accepterat att inte dela några flygblad utanför ståndet. 1850kr var alltså marknadsledningen beredda att betala för att hindra spridandet av sanningen till marknadsbesökarna. Det resonerades kring att för nästan 2000kr blir det en hel del flygblad tryckta och med tanke på det tidigare nämnda dåliga vädret sågs detta som en bra uppgörelse. Det skakades hand på det hela och aktiviteten kunde lugnt pågå ytterligare en timme innan det var dags att packa ihop och avrunda dagen. 


En av de marknadsansvariga som försökte stoppa aktiviteten.

När pengarna skulle inkasseras hade helt plötsligt marknadsledningen ångrat sig. De hade då pratat med polisen och fått berättat för sig att inte en krona skulle behöva betalas ut, istället skulle polisen skulle finnas på plats under söndagen och avhysa aktivisterna. Att det gjorts upp ett muntligt avtal tidigare ignorerades fullkomligt. Likaså de erfarna aktivisternas löften om att polisen inte kommer kunna göra någonting åt deras närvaro. Efter denna brist på moral från de ansvariga för marknaden var det inget svårt beslut att ta att aktivitet och försäljning skulle hållas även dagen efter. Nu handlade det om princip.

En god natts välbehövlig sömn följde innan det på söndagsmorgonen åter igen var dags för samling. På plats kunde det konstateras att de ansvariga för marknaden hade rivit ner delar av marknadsståndet för att förhindra Motståndsrörelsen att verka under dagen. Detta skulle dock inte bli något hinder utan istället improviserades en lösning ihop så att ståndet kunde nyttjas ändå.


Aktivister hjälps åt att återuppbygga marknadståndet som de ansvariga saboterat.

Innan dagens försäljning ens hade kommit igång kom en polis till platsen tillsammans med en av de marknadsansvariga. Till den marknadsansvariges stora förfäran uppträdde polisen mycket korrekt och gjorde absolut ingenting för att hindra representanterna från Motståndsrörelsen. Polisen konstaterade istället att de brukar sköta sig och har bra koll på var lagens gränser går någonstans. Med svansen mellan benen fick därför marknadens representant kräla tillbaka till grottan hon kom ifrån och var inte till besvär fler gånger.

En annan ur marknadspersonalen som strax efter denna bilden skamsen skulle lämna Motståndsrörelsen ifred.

Försäljningen kom igång och med betydligt bättre väder var också besökarna desto fler. Flygblad började också delas ut åter igen utan problem fram till 14-tiden på eftermiddagen när det togs ett beslut om att snart avsluta dagen. Men ett par aktiviteter till fanns planerade innan dagen var helt slut. Först bestegs en hög backe med utsikt över hela marknadsområdet. Här poserade aktivisterna en stund med fanor synliga för alla marknadsbesökare.


Med utsikt över marknaden.

Efter alla gått ner igen avslutades helgens aktiviteter med en större flygbladsutdelning. Med fanor i täten gick aktivisterna gång upp och gång ner över marknadsområdet och delade ut blad till alla besökare. Sedan ställde samtliga upp framför marknadskontoret och delade flygblad där. I full panik ringde folkförrädarna i marknadsledningen efter polis. (Vad nu de skulle göra åt saken). Innan det var dags för avmarsch mot bilarna igen tackade undertecknad marknadsledningen för det trevliga bemötandet och hälsade att vi skulle ses nästa år igen.


Flygbladsutdelning framför marknadskontoret.

Totalt delades ett tusental flygblad ut under de bägge dagarna, ett antal skrifter samt några böcker och tidningar såldes, bidrag mottogs från ett par olika personer, kontakt knöts med ännu en person som vill vara Organisationen behjälplig och Motståndsrörelsen är nu ett väletablerat namn bland väldigt många människor som tidigare aldrig hade hört talas om oss. Allt som allt en lyckad kamphelg trots folkförrädarnas desperata försök att stoppa Organisationen!

 

 

 


  • Publicerad:
    2012-07-16 23:26