Motståndsrörelsen fanns representerad med marknadsstånd på Ljungbyheds Gammelmarknad för att sälja tröjor och litteratur. Här följer Nästeschefens berättelse om dagen.

20130817_ljungbyhed6

Kl. 08:00 i lördags möttes aktivister från Skåne och Blekinge upp i ett regnigt Ljungbyhed. Vädret till trots var humöret på topp och förväntningarna var höga inför dagens uppgift: att sälja t-shirts och skrifter på Ljungbyheds Gammelmarknad.

Väl på plats fick vi en överraskning som vi inte var helt nöjda med. Platsen där vi skulle stå låg mitt över vägen, 20 meter ifrån marknadskontoret. Med erfarenhet från de marknadsansvariga på tidigare marknader vi besökt kände vi en viss olust inför att ha arrangörerna som grannar. Det var dock inget som skulle få hindra oss utan raskt började tält och bord att monteras upp. Halvvägs in i förberedelserna kom en bil med kamrater från Näste 2, i alldeles perfekt tid för att få hjälpa till att bära lådor från bilarna.

De nytryckta tröjorna packades upp tillsammans med skrifter och böcker från Nordfront förlag, stödfanor och tidningar. Skyltar med priser tillverkades, en duk med Nordfronts internetadress lades till rätta och Motståndsrörelsens stödfana sattes upp i tältets bakände.

Nästan så fort vi fått ordning på allt kom en av dagens få provokatörer: En herre i 50-årsåldern som vi kan, av skäl som förklaras senare, kalla för ”Spyan”. Spyan, som gissningsvis arbetar som kommunalpolitiker eller inom skolväsendet, började gasta och skrika när han fick syn på oss. Spyan sa att han höll på att kräkas när han såg oss och påstod att ”sådana som ni” kostat Ljungbyhed många miljoner kronor under åren. Jag frågade vad han menade med sådana som oss och påpekade även hur mycket pengar massinvandringen kostade. Hans argument var häpnadsväckande:
– Få mig inte att spy. Ni bara sprider hat.
Jag påpekade att det inte existerar hat utan kärlek eller kärlek utan hat, varvid han sa:
– Jag spyr, vill jag prata filosofi gör jag inte det med er.
– Nehe gå någon annanstans då, uppmuntrade en annan kamrat.
– Ni får mig att spy. Ni har till och med mördat i denna kommun.
Jag ifrågasatte om jag hade mördat någon i den här kommunen? Svaret från Spyan innan han skyndade iväg var ”inte än”.

20130817_ljungbyhed2

”Spyan” gillar inte kämpande nordbor.

Samtidigt som argumentationen med Spyan pågick kom också dagens första kund, en kvinna som köpte en rasbiologisk skrift och beklagade sig över att det finns sådana idioter som Spyan.

Ett par ganska lugna timmar förflöt. Det var dåligt med folk på hela marknaden, vilket gjorde att vi kom att börja prata med vår granne som sålde plånböcker då även han hade det väldigt lugnt. Det skulle snart visa sig att han var mycket sympatiskt inställd till oss och förutom att ge oss ordentlig rabatt på det han sålde kom han att bli ett periodvis trevligt sällskap i flera diskussioner under dagen.

20130817_ljungbyhed5

Mot middagstid kom det betydligt fler marknadsbesökare. I samband med detta började också våra aktivister att dela ut flygblad till förbipasserande. Totalt kom runt femhundra att delas ut under dagen med flera klappar på ryggen och uppmuntrande ord som resultat. På ett liknande sätt rullade det också på i marknadsståndet. Då medelåldern på besökarna var ganska hög var det kanske inte den bästa marknaden att sälja t-shirts på, men en del sälj blev det av både skrifterna och tröjorna. Flera positiva diskussioner varvades under dagen med enstaka negativa.

20130817_ljungbyhed4

Runt kl. 15:30 minskade antalet besökare drastiskt igen och de blev bara färre och färre för varje minut som gick. Strax innan kl. 17:00 valde vi därför att packa ihop och avsluta dagen. Vi tog farväl av både närboende och långresta kamrater och kunde tillsammans konstatera att det varit en mycket lyckad dag med vårt budskap exponerat för tusentals människor.

20130817_ljungbyhed3

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till marknadsarrangörerna. De agerade professionellt och behandlade oss som de behandlade alla andra. Vi uppmanar ofta till bojkott mot olika företag, jag skulle här vilja göra tvärtom och uppmuntra alla skåningar som läser detta att besöka marknaden nästkommande år. Det är de värda efter all skit de fått stå ut med från svenskfientlig media med enda anledning att de inte behandlade oss illa.

20130817_ljungbyhed1

De olika tröjorna som såldes på marknaden. Vill du ha någon av dem? Motivera i så fall i kommentarsfältet varför just du förtjänar en. Bästa motiveringen belönas med en valfri tröja som skickas hem kostnadsfritt! 

Läs även:
Döendemedia hetsar efter marknadsbesök   


  • Publicerad:
    2013-08-22 22:24