FINLAND. Under helgen anordnades Sannfinländarnas partiledarval i Jyväskylä. Lokala aktivister var under lördagen på plats för att sprida Motståndsrörelsens finska tidning Vastamedia till det sannfinländska partifolket.

Sannfinländarna (PS) har profilerat sig som ett invandringskritiskt parti, men beklagligt nog har inte partiets arbete i regeringen motsvarat väljarnas förväntningar. Även i partiets egna led har det funnits gott om missnöje med ledningens förehavanden, vilket också är anledningen till att Timo Soini byttes ut i Jyväskylä. Det återstår att se hur partiet utvecklas under Jussi Halla-ahos ledning, men hans arbete i Europaparlamentet har i alla fall inte verkat särskilt lovande.

Efter att ha kommit i regeringsställning har Sannfinländarna gjort sina väljare bestörta genom att välkomna rekordmängder av invandrare till Finland. Under ledning av justitieminister Jari Lindström lanserade man i Finland år 2015 en lagreform, då man som rekvisit för organiserad kriminalitet tillförde ”hets mot folkgrupp” som ett slag mot nationalister. I praktiken skulle man kunna förklara att en nationalistisk grupp ägnar sig åt organiserad kriminalitet, ifall gruppen gör sig skyldig till nämnda ”brott”. Det är en tragikomisk detalj att partiets nuvarande ledare själv, i likhet med många andra partimedlemmar, är dömd för det orwellska tankebrottet. Lindström, som numera är arbetsminister, har också personligen sagt till media att han är för ett förbud av Motståndsrörelsen.

Eftersom partikongressen skulle börja på lördag klockan tio var Jyväskyläs aktivister på plats redan vid niotiden. En stadig ström av deltagare anlände till mäss- och kongresscentret Paviljonki och under några timmars tid delades den nya Vastarintatidningen ut till flera hundra sannfinländare. Att döma av den respons som aktivisterna fick kan man konstatera att den största delen av Sannfinländarnas gräsrötter anslutit sig till partiet för att opponera mot mångkulturen och EU. Missnöjet med partiledningens förehavanden var också påtagligt.

Nästan all respons från gräsrötterna var positiv. Däremot försökte partiets ”arbetsman” Matti Putkonen, som står Soini nära, med dålig framgång kommendera aktivisterna bort från platsen och PS-Nuorets (Sannfinländarnas ungdomsförbund) ordförande Sebastian Tynkkynen varnade resten av partifolket för ”nazisterna som delar ut nazisttidningar”. Tynkkynen har tidigare berättat att han hatar den alternativa tidningen MV-lehti samt uppmanat folk att lämna Soldiers of Odin. Hela hans politiska karriär går egentligen ut på att bevisa att han inte är en rasist. Även sionisten Simon Elo, som förespråkar förbud av Motståndsrörelsen, syntes i mängden.

Vid elvatiden fanns det inte längre särskilt mycket folk kvar på platsen, så man bestämde sig för att avsluta utdelandet för den gången. Det senaste numret av Vastamedia kom ut för bara ett par veckor sedan och kan beställas på Motståndsrörelsens finska webbutik Kadulle.com.

Ifall du är intresserad av att beställa från den finska grenens webbshop men inte bor i Finland så kan du kontakta Kadulle via kauppa@kadulle.com.

Ursprungligen publicerat på Vastarinta.

/Jyväskyläs aktivistgrupp


  • Publicerad:
    2017-06-13 11:00