Ikväll sände Uppdrag granskning ett inslag om flyktingmottagande i Småland, som Nordfront förvarnade för i måndags.

Bakgrunden till programmet var att en kvinna från Landsbro, som Nordfront intervjuat, ringde Uppdrag granskning och bad dem komma till orten.

Programmet var ett bra exempel på verklighetsfrånvänd propaganda. Vid upprepade tillfällen betonade Uppdrag gransknings reporter att det florerade ”rykten” och ”fördomar” om flyktingarna och reportrarna från SVT gjorde allt för att framställa de kritiska svenskarna som okunniga och fega. Flera gånger under programmet frågade journalisterna vad personer som var kritiska till invandringen hette och varifrån de kom.

Under en del av programmet som handlade om Mariannelund och gruppvåldtäkten där, uppmärksammades Svenska Motståndsrörelsen. Bland annat visades ett filmklipp från Simon Lindbergs tal i Mariannelund.

Även nationalisten Rasmus Gårdebrink figurerade i programmet. Inför dagens program skrev Gårdebrink på sin hemsida:

”Jag har fått veta att jag kommer att vara med i programmet. Huruvida programmet kommer att granska Migrationsverket och det som rör deras verksamhet återstår dock att se. 

Uppdrag Granskning har efter asylmötet i Landsbro även gjort en mindre telefonintervju med mig. Vad jag vet så kommer denna inte att vara med. Tanken var även att de skulle komma ned för att göra en filmad intervju, men detta skedde aldrig.”

Motståndsrörelsen erbjöds också att medverka i programmet men tvingades tacka nej eftersom Uppdrag granskning inte gick med på att intervjun skulle ske live.

Batikhäxor, representanter från Somaliska föreningen, lokalpolitiker, präster och lokala profitörer fick däremot komma till tals i programmet utan att ifrågasättas av ”Uppdrag förvanskning”.


  • Publicerad:
    2012-09-12 22:09