Dagens datum 27 januari: Denna dag år 1756 föddes det germanska musikgeniet Wolfgang Amadeus Mozart.

mozart

Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 januari 1756 i Salzburg, en stad som idag tillhör Österrike och ligger bredvid gränsen mellan Österrike och Tyskland.

Mozart hade musiken i blodet från båda sina föräldrar. Fadern, Leopold Mozart, var violinist och kompositör och Mozarts morfar ska också ha varit en skicklig musiker, även om han dog innan Mozart hade fötts.

Leopold Mozart jobbade som kompositör åt hovet i Salzburg men också som musikinstruktör. Han undervisade sina elever hemma i sitt eget hus, vilket gjorde att sonen var exponerad för musik under hela sin uppväxt.

1759 när Mozart var tre år började hans sjuåriga syster Maria Anna Mozart att ta pianolektioner av deras far. Systern övade mycket och visade tecken på talang. Mozart fascinerades av melodierna som systern spelade och började först humma med i melodierna innan han själv började spela melodierna han hört på piano.

Fadern upptäckte snart att treåringen hade ett bra melodiminne och oklanderlig känsla för rytm, trots att han inte hade instruerats i hur han skulle spela. Därför började fadern instruera sonen redan när denne fyllt fyra år. Snart märktes det att Mozart lyssnade och fokuserade mer intensivt än andra studenter på musiken, varför han lärde sig snabbare än andra elever.

Vid fem års ålder stal Mozart noter till en komplicerad övning som hans äldre syster skulle öva på. Mozart hade hört systern spela stycket tidigare och med noterna framför sig ska han ha lärt sig stycket på en halvtimme.

1762 kom fadern på att det gick att tjäna mer pengar på barnens musikaliska talang än vad han själv tjänade på sina jobb. Han tog därför med barnen på en flera år lång turné runtom till flera av Europas huvudstäder. Dottern kläddes under uppträdandena ut till en prinsessa och den sexårige Mozart kläddes ut till en domare med väst och peruk. Barnen i sig var charmiga men Mozarts spelande var det som fascinerade publiken mest. Han spelade väldigt snabbt och vid sju års ålder komponerade han egna musikstycken som imponerade på publiken.

Trollflöjten – den sista operan Mozart skrev innan han dog.

Under turnén lärde Mozart känna många av Europas då främsta musiker och kompositörer. Bland andra träffade han i London Johann Christian Bach, son till den mer kände Johann Sebastian Bach. Kunskapen Mozart kunde suga upp från dessa personer var väldigt värdefull för hans musikaliska utveckling.

Turnén var finansiellt en succé men höll på att sluta illa när familjen till slut var på väg hem till Salzburg 1766. Mozart drabbades då av en svår feber som fick honom att gå ner i vikt och var nära att kosta honom livet. Händelsen förändrade det unga geniet som därefter under resten av sitt liv bar med sig en illavarslande känsla av att han skulle att dö ung.

Familjen var vid det här laget beroende av pengarna som barnen drog in genom sina turnéer och framträdanden, men allt eftersom åren gick och barnen blev äldre så förlorade de sin charm och fick allt svårare att hitta jobb.

1770 begav sig därför Mozart och hans far iväg till Italien, Europas dåvarande musikaliska centrum, för att där satsa på att marknadsföra Mozart som en kompositör. Mozart framförde i Italien sina egna symfonier och konsertstycken och vann ett visst erkännande då dessa var imponerande för att ha komponerats av en tonåring. Men ännu efter tre år i Italien fick inte Mozart något jobb som var värdigt en man med hans talanger, varför Mozart och fadern återvände till Salzburg igen.

Hemma i Salzburg fick Mozart ett jobb som hovmusiker och kompositör av stadens ärkebiskop. Men Mozart vantrivdes i den lilla staden och ville skriva annan musik än den lättsamma och glada musik som han förväntades skriva åt hovet, varför han till och från försökte hitta mer passande jobb i andra städer.

1781 följde Mozart och andra musiker vid hovet med ärkebiskopen till Wien. När det var dags att återvända till Salzburg vägrade Mozart som sa upp sig och bestämde sig för att stanna i Wien. Fadern uppmanade Mozart att återvända hem via brev men Mozart stod fast vid sitt beslut, vilket ledde till en permanent brytning mellan de två.

I Wien exploderade Mozarts uppdämda kreativitet på ett sätt som förmodligen saknar motstycke i musikhistorien. Mozart kunde höra och skriva musik i sitt huvud och kunde tack vare sin erfarenhet kombinera olika stilar och genrer för att skapa helt ny musik. Under en tioårsperiod skrev Mozart stora mängder musik innan han 1791 hade bränt ut sig och dog vid blott 35 års ålder.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-27.


  • Publicerad:
    2017-01-27 00:05