INRIKES. Miljöpartiet vill att så kallade ens ensamkommande flyktingbarn som tillfälligt fått stanna enligt gymnasielagen ska få permanenta uppehållstillstånd. Skälet är coronapandemin.

Rasmus Ling. Foto: Fredrik Hjerling (CC BY 3.0).

Sveriges Radio (SR) anser att coronakrisen ”slår hårt” mot de invandrare som fått tillfälliga uppehållstillstånd genom den hårt kritiserade och juridiskt tvivelaktiga så kallade gymnasielagen.

Miljöpartiets migrationspolitiske talesman Rasmus Ling säger i en intervju med SR att lösningen på de så kallade ensamkommande flyktingbarnens problem är att ge dem permanenta uppehållstillstånd.

Ling ger uttryck för att dessa invandrare inte ens ska behöva motsvara lagens krav.

— Förutsättningarna har ändrats så exceptionellt. Det måste man se och släppa sina ideologiska käpphästar och hantera den här krisen mer pragmatiskt. I det här läget gör vi ju drastiska beslut för väldigt många grupper i samhället, företag, anställda, studenter och andra, och så gör vi även för den här gruppen, säger Ling till SR.

Faran med att inte ge de ensamkommande flyktingbarnen permanenta uppehållstillstånd ligger i att det annars kommer att leva ”tiotusentals” illegala invandrare i Sverige, hävdar Ling.

Problemet med det är att Sverige då kommer att gå miste om bland annat ”forskare”, säger Rasmus Ling.

På vilket sätt Rasmus Lings förslag skulle gå emot den egna regeringens ideologiska käpphästar, framgår inte med tydlighet i intervjun.


  • Publicerad:
    2020-04-06 16:30