Muammar Gadaffi ska ha skjutits till döds då han ska ha försökt lämna sin tillflyktsort i hemstaden Sirte. Omständigheterna kring Gaddaffis död är ännu oklara men mycket tyder på att Nato-ledda stridsflyg sårat Gadaffi och sedan låtit honom tillfångatas och lynchas av rebeller.

Agerandet vid Gaddafis död var den sista av en rad brutna resolutioner och kriminella handlingar från FN och Nato. Gaddafi kom aldrig att hamna inför rättegång och kunde därför inte vittna om bakgrunden till den militära interventionen mot Libyen eller den libyska regimens påstådda förbrytelser mot sitt eget folk.

– Gaddafis död var väldigt läglig för de europeiska stormakterna, för väst, säger Asia Times-korrespondenten Pepe Escobar till Russia Today.

Det var vid halv nio i går morse som Gaddafi i en konvoj på 15 fordon försökt lämna sin hemstad Sirte. Strax efteråt angreps kolonnen av franskt stridsflyg. Gaddafi och några överlevande flydde till fots men tillfångatogs sedan av rebeller. Vad som hände sedan ska fortfarande vara oklart men mycket tyder på att han lynchats och avrättats med en kula i magen och därefter ytterligare en kula i huvudet. Enligt läkare som undersökt den döda kroppen ska Gaddafi fortfarande ha varit vid liv då han tillfångtogs. Detta visar även den film som Russia Today publicerat som, förutsatt att den inte är manipulerad, visar vad som händer efter att Gaddafi tillfångatagits.

Omvärldens reaktioner har varit många. Massmedia, som redan från början hetsat fram kriget mot Libyen, gör sig lustig över att Gadaffi tog sin tillflykt till ett betongrör och jämför detta med att Saddam Hussein vid sin sista tid gömde sig i en grotta. Några sådana lustigheter gör man inte om rebellerna, vars nyvunna demokratiska ”frihet” inleddes med lynchningen av en sårad och försvarslös man.

Det är dock inte alla som applåderar att Libyen ockuperats av främmande makter. Ibrahim Alloush, politisk analytiker och professor, säger till Russia Today att ”Muammar Gaddafi kunde ha flytt till ett annat land, men han stod kvar till sitt sista andetag, precis som han lovat”

– Idag är en sorgens dag för alla människor som bekämpar främmande välde och imperialism, konstaterar han.

Varning för otäcka bilder!


  • Publicerad:
    2011-10-21 00:00