USA Musikal som handlar om hur en pedofilmördare lynchas innan han hinner avrättas anses visa hur ”antisemitism” fungerar. ”Den beskriver hur samhället misslyckas med att beskydda marginaliserade grupper”, hävdar en skådespelare.

Musikalen Parade handlar om den verkliga händelsen där juden Leo Frank år 1913 våldtog och dödade den 13-åriga flickan Mary Phagan. Frank försökte senare skylla brottet på en svart man vid namn Jim Conley men bevisen mot Frank var så överväldigande att han dömdes till döden samma år som han mördade den unga flickan.

Frank hann dock aldrig motta sitt av staten tilldelade straff. Den 17 augusti 1915 togs han från fängelset i Milledgeville, Georgia till Marietta i samma delstat, för att tidigt på morgonen hängas i ett träd. Medlemmar ur den nybildade gruppen Knights Of Mary Phagan [Övers, Mary Phagans riddare] utförde hängningen.

Nu efter nästan 25 års paus, spelades återigen den 1 november musikalen som framställer Frank som ett offer, på scenen i New York. Enligt Jewish Telegraphic Agency är det mycket aktuellt att framföra musikalen eftersom ”antisemitismen igen är en del av den nationella konversationen”. Det rapporteras också att ”publiken på tisdagens premiär var i extas, och de vilda applåderna för skådespelarna var välförtjänta”.

Skådespelaren Ben Platt, som innehar huvudrollen som Frank, sade till JTA att:

— Denna show handlar inte bara om antisemitism, utan landets misslyckande med att beskydda marginaliserade grupper, något vi alla känner av mycket intensivt just nu.

Av hans ord att döma, får man anta att han med orden ”beskydda marginaliserade grupper” syftar på att beskydda den judiske pedofilmördaren Frank. Dock finner han det inte passande att nämna offret Mary Phagan med ett enda ord till tidningen.

Den sista föreställningen för denna gång ägde rum den 6 november.