Musikern Stefan Gunnarsson, känd från programmet ”Så ska det låta”, ville inte låta sitt namn utnyttjas i Norrbottenskurirens kampanj ”Ett Norrbotten för alla”. Detta gillades inte av Norrbottenskuriren.

I veckan lanserade Norrbottenskuriren sin kampanj Ett Norrbotten för alla som drivs tillsammans med 24Norrbotten. Norrbottenskuriren anser att ”i Norrbotten är den främlingsfientliga trenden tydlig och oroande” och den är så pass tydlig att tidningen dagligen censurerar kritik mot massinvandringen, eller  ”grova rasistiska åsikter” som det heter:

Norrbottenskuriren uppger att man velat ”få med oss så många norrbottningar som möjligt i vår ambition”, men problem uppstod när man inte lyckades få med sig alla. Av 50 personer som ringdes upp för att ge en positiv syn av kampanjen ville musikern Stefan Gunnarsson inte ställa upp på vad han trodde var en förfrågan. Gunnarsson hade inte hört talas om kampanjen och ville ha en stund betänketid för att ta reda på hur kampanjen exakt definieras. När journalisten ringde upp en andra gång så avböjde Gunnarsson att låta sitt namn utnyttjas i kampanjen bland annat eftersom han ansåg att den var ”väldigt snävt formulerad”. Det samtal som sedan fördes mellan journalisten och Stefan Gunnarsson blev till en nyhet i Norrbottenskuriren med rubriken Kritisk till kurirens kampanj.

Enligt Norrbottenskuriren svarade Stefan Gunnarsson bland annat följande: ”Den här kampanjen är formulerad på ett så förbehållslöst sätt. Det låter som att det från och med nu är förbjudet att tänka en tillstymmelse till restriktiv tanke mot invandring överhuvudtaget. Nu ska alla vara välkomna och trivas ihop.”

Norrbottenskuriren hade också klippt och redigerat samtalet och Gunnarsson känner sig felbehandlad och uthängd. Gunnarsson uppger till P4 Norrbotten att det är sant att han har sagt att Boden tagit in för många flyktingar, men att det skett i en annan kontext.

Gunnarsson uppger vidare att han är ett levande bevis på att det är ”extremt förbjudet att tycka någonting som överhuvudtaget har ett frö av restriktioner mot invandring”.

”Jag står för det jag tycker och det verkar vara det allvarligaste brottet”, säger Stefan Gunnarsson till P4 Norrbotten.


  • Publicerad:
    2012-11-23 23:43