MASSINVANDRING. Muslimer som befinner sig i Norrland riskerar att svälta ihjäl under sin fastemånad Ramadan. Detta på grund av att den norrländska midnattssolen uppenbarligen inte är anpassad efter Islam och då muslimer inte äter något från soluppgång till solnedgång.

Islams fem pelare är trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, vallfärden till Mekka och fastemånaden Ramadan, då när muslimer låter bli att äta från soluppgång till solnedgång. Men då den norrländska midnattssolen uppenbarligen inte är anpassad efter Islam riskerar muslimer som befinner sig i Norrland att svälta ihjäl eftersom det är ljust så gott som dygnet runt under årets ljusaste tid.

— Det är ett problem. Vi oroar oss över hur vi ska kunna fasta när det är ljust under nästan hela dygnet. Hur ska vi klara oss om vi bara kan äta och dricka under 30-40 minuter, undrar Shadab Alimi.

Den överhängande svältrisken har diskuterats på högsta nivå inom imamrådet i Sverige. I fjol besökte de Kiruna för att försöka komma på hur de skulle lösa problemet. Nu hoppas de oroliga muslimerna att någon av deras religiösa ledare ska berätta för dem hur de ska göra en så kallad ”fatwa”.

— Det är viktigt. Vi är beroende av att veta när vi ska fasta och när vi ska avbryta den, säger en orolig muslim vid namn Hussein Alsayrafe.

Källa:
Norrländska ljuset försvårar Ramadan


  • Publicerad:
    2016-06-08 14:20