INRIKES. En muslimsk kvinna som är anställd inom hemtjänsten vägrade att köpa griskött till en kvinna hon skulle handla till. Nu får muslimen uppbackning av kommunpolitikerna i Trollhättan. Detta då de menar man ska inte tvinga någon anställd att inhandla griskött om det kan strida mot dennes religion.

I en debattartikel i ttela.se skriver Eva Castberger från Liberalerna i Trollhättan om ett fall där en anställd muslimsk kvinna inom hemtjänsten vägrade att köpa griskött till en äldre svensk kvinna.

Den äldre kvinnan hade skrivit en matlista på varor som hon behövde ha inhandlade där det bland annat fanns tre varor som innehöll griskött. Den mumslimska kvinnan vägrade dock att köpa dessa tre varor, på grund av hennes religiösa tro.

Händelsen skapade en het debatt i Trollhättans kommunfullmäktige där makthavarna slog fast att ”ingen ska bli diskriminerad på grund av sin religion”, alltså att man inte kan tvinga någon anställd att köpa griskött om det strider mot dennes religion.

Eva Castberger tycks vara missnöjd med beskedet och menar att det handlar om att en anställd ska utföra sina arbetsuppgifter korrekt. I debattartikeln skriver hon:

Varför är majoriteten så infernaliskt rädd för att någon enda gång klart och tydligt slå fast sådana här principiella och viktiga värderingar?

Vidare skriver Castberger att inte en enda person i kommunfullmäktige talade om den diskriminering som den äldre kvinnan utsattes för när hon förvägrades den mat som hon ville ha köpt, av den hemtjänst hon betalar för. Hon skriver:

Inte ett ord sades heller om den diskriminering den äldre utsattes för när hon förvägrades att få den mat inhandlad som hon önskade. Majoriteten bedömer sådana här fall utifrån kvalitet, ekonomi och arbetsmiljö. Hör och häpna! Ska inte frågan först och främst bedömas utifrån den äldres rätt att få den hemtjänst utförd som hon betalar för och som hon bör bli nöjd med?

Avslutningsvis skriver Castberger:

Jag hoppas att ansvariga ser till att ingen förvägras sin julskinka av religiösa skäl. Dessa skäl finns ju inte ens i Koranen. Julskinkan kan både inhandlas, lagas till och serveras, men inte ätas enligt den tron.

Källa:
Religiösa skäl får inte hindra hemtjänsten att köpa julskinka


  • Publicerad:
    2017-12-29 07:00