UTRIKES Benito Mussolinis barnbarn Rachele Mussolini toppade valet till stadsfullmäktige i Rom, med över 8 000 röster.

Under söndagen och måndagen hölls lokalval i en femtedel av kommunerna i Italien, bland annat i huvudstaden Rom. Valet verkar präglas av framgångar för vänsterpartiet Demokraterna, men i Rom fick Benito Mussolinis barnbarn Rachele Mussolini flest personröster, cirka 8 200.

Mussolini berättar att hon först uppmärksammades på grund av sitt namn, men att det alltmer börjat handla om hennes politiska arbete.

På senare tid har det parti Mussolini representerar, konservativa Italiens bröder eller brödraskap, ökat sitt stöd bland väljarna i Italien och man ligger nu kring 20 procent tillsammans med Lega och Demokraterna.

Under den första valomgången i Rom fick koalitionen man är en del av, tillsammans med Lega och Silvio Berlusconis parti Forza Italia, tillräckligt många röster för att kvalificera sig för den andra omgången i borgmästarvalet, där kandidaten Enrico Michetti den 17 och 18 oktober möter vänsterkandidaten Roberto Gualtieri.

Enligt opinionsundersökningar väntas Michetti ta hem segern, även om det kan bli jämnt. Därmed är tiden över för Roms nuvarande borgmästare, Virginia Raggi från Femstjärnerörelsen.

Mussolini-familjen har även efter det fascistiska Italiens fall fortsatt vara aktuella inom politiken. Ett annat exempel är Alessandra Mussolini, som är syster till Rachele och liksom henne dotter till jazzmusikern Romano Mussolini – Benitos son.

Alessandra Mussolini inledde sin politiska karriär i början av 90-talet, då som parlamentsledamot för partiet MSI som grundades av fascistsympatisörer efter kriget.

Tillsammans med nationalistpartiet Forza Nuova erövrade man ett mandat i Europaparlamentet år 2004. Efter detta anslöt hon sig år 2008 till Silvio Berlusconis högerparti där hon var aktiv fram till år 2020, då hon lämnade politiken.

Ett tredje exempel är Caio Giulio Cesare Mussolini, som likt sin kusin Rachele Mussolini valde att gå med i Italiens bröder och ställde upp i valet till Europaparlamentet år 2019.