INRIKES De iranska bröderna Peyman och Payam Kia åtalas nu för grovt spioneri. Den äldre brodern var senast anställd inom Musts hemligaste och känsligaste avdelning och bröderna misstänks ha samarbetat med rysk underrättelsetjänst.

För ganska precis ett år sedan kom nyheten om att iraniern Peyman Kia häktades på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Snart framkom även att Kia arbetat hos Säpo, på myndighetens stabsledning, men också hos den svenska militära underrättelsetjänsten Must. Hos Must var Kia dessutom anställd på spionorganisationens kanske känsligaste avdelning, Kontoret för särskild inhämtning (KSI). Avdelningen har bland annat hand om rekrytering av spioner, hemliga agenter på fält och använder sig av ”särskilda metoder” för att uppnå sina mål – med andra ord metoder som ligger i gråzonen för vad som är lagligt.

Även Peyman Kias bror, som heter Payam Kia, kom sedermera att gripas och misstänkas för brott och för att ha samarbetat med brodern. Det var länge oklart vilket land bröderna misstänktes ha spionerat åt, men när duon nu åtalas framgår det att man misstänker att de har samarbetat med ryska intressen.

I stämningsansökan kan man läsa att bröderna misstänks ha ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

Säpo misstänker att den äldre brodern, Peyman, har agerat mullvad i de allra känsligaste avdelningarna på Säpo och Must, som har ansvar för inrikes respektive utrikes underrättelsearbete. Istället för att ha haft direktkontakt med GRU har den yngre brodern, Payman, enligt åklagarens gärningsbeskrivning agerat mellanhand och överlämnat information i ryska händer samt mottagit betalning i form av bland annat kontanter och guld.

Båda bröderna åtalas för grovt spioneri, vilket kan ge 4 till 18 års fängelse, alternativt fängelse på livstid. Enligt en källa till Expressen är omfattningen av uppgifterna som misstänks ha överlämnats till GRU ”mycket allvarliga, intill katastrofala på vissa punkter”.

En av Sveriges mest kända spioner, Stig Bergling, dömdes 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri. Som jämförelse arbetade Bergling både inom Försvarsmakten och Säpo, men hade inte i närheten lika känsliga positioner inom myndigheterna som Peyman Kia.

— Det har varit en komplex utredning kring ett mycket svårutrett brott och misstanken rör mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett uttalande.

Båda åtalade förnekar bestämt brott och Peyman Kias advokat Anton Strand säger till Expressen att hans klient ser fram emot att få saken prövad i rätten.