Google har släppt sin så kallade insynsrapport för första halvåret 2012. Den visar hur ofta myndigheter och företag begär information om användare samt kräver censur av information på webben.

Antalet ansökningar om användardata har det senaste halvåret ökat från dryga 18 000 till nästan 21 000. Från Sverige finns ingen begäran, men från våra grannländer Norge Och Danmark har man begärt ut information 37 respektive 32 gånger. Överlägset flest har dock USA med 7 969 gånger, och man har fått ut den information som man har begärt i 90% av fallen. Rapporten specificerar inte vilken information som lämnas ut till myndigheterna.

Med tanke på vilken information Google samlar in om sina användare,(sökningar och vilka webbsidor som besöks, e-post- och chattmeddelanden samt dokument som skapats via Google docs m.m.) måste de myndigheter som får tillgång till materialet kunna skaffa sig nästan en fullständig bild över personens digitala liv.

Censuransökningar
I översikten på rapporten skriver Google följande:
”Det finns många olika anledningar till att myndigheter vill att innehåll ska tas bort. Vissa borttagningar begärs till exempel på grund av anklagelser om förtal, medan andra beror på anklagelser om att innehållet strider mot lokala lagar som förbjuder hets mot folkgrupp eller pornografi.” Dessa ansökningar har har ökat med ungefär 70% sedan förra perioden.

Det kan även nämnas att upphovsrättsindustrin den senaste månaden ansökte om åtta miljoner borttagningar från Googles söktjänst.

Relaterat:

Google Insynsrapport

Google confirms: ‘Government surveillance is on the rise’

 


  • Publicerad:
    2012-11-14 18:36