Myndigheter planerar att en halv miljon svenskar ska dö
STOCKHOLM • I det planerade storkriget med Ryssland räknar myndigheter att uppemot en halv miljon människor kommer att dö. Storstäderna säkrar nu tiotals hektar mark för gravplatser.
Det är Aftonbladet som skriver om svenska myndigheters planering inför ett kommande storkrig med Ryssland. En stor fråga är de människor som kommer att dö och enligt beräkningen kommer det landa på minst en halv miljon.
— Om Stockholm blir utsatt för den typen av anfall som vi ser i Ukraina kommer många människor att dö, säger Svante Borg, kyrkogårdsförvaltningschef i Stockholm stad, till tidningen.
Fem procent av befolkningen innebär ungefär en halv miljon svenskar. Beräkningen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten, som nu har gett Sveriges begravningshuvudmän i uppdrag att planera för att kunna begrava alla människor som offras i kriget. Enligt planen måste man dessutom förbereda för att begrava samtliga i kista.
— Ett krematorium är beroende av el, och ofta eldar man med gas. I krig kan man få en bristsituation och då behöver man ha en plan B. Då är det kistbegravning som gäller, och den tar mycket mer plats än vad en urnnedsättning gör, säger Jan-Olof Olsson, handläggare på MSB, till Aftonbladet.
Enligt ett avslöjande från P4 Göteborg har det gått ut ett direktiv i Göteborgs stad om att man behöver hitta hela tio hektar mark för de planerade massgravarna.
— Planeringen tar även hänsyn till gästande trupp från vår allierade Nato, och även stupade fientlig trupp. Det innebär att folk från andra platser i världen ska kunna föras hem senare, och då säkerställer kistbegravning en värdig hantering utifrån de stupades traditioner, säger Olsson.
I Stockholm anser man sig dock redan ha gott om plats för döda kroppar.
— Av förklarliga skäl vill jag inte peka ut exakt hur vår krigsplanering ser ut, men vi har planering för platser där vi kan begrava i jorden. Det är framför allt våra stora kyrkogårdar med mycket mark, som Strandkyrkogården, Järva kyrkogård och Råcksta begravningsplats, säger Svante Borg.
Att planeringen uppfattas som ”skrämmande” har Borg förståelse för. Samtidigt anser han att det är nödvändigt att göra lämpliga förberedelser för massdöden.
— När man pratar om döden i såna här situationer blir det läskigt. Samtidigt kan vi inte väja för det här, vi måste våga prata om hur vi ska stärka vårt samhälle och agera om vi får kriget hit, säger han.