INRIKES. Ett stort antal offentliga webbplatser skickar vidare besökarnas personuppgifter till Google utan att informera om det. Myndigheter som Åklagarmyndigheten och SCB har dessutom utlovat anonymitet samtidigt som de skickat besökarnas IP-adresser till det multinationella internetföretaget.

Foto: Pixabay (Public Domain).

Runt 150 offentliga webbplatser skickar personuppgifter till Google utan att berätta om det, skriver SR. Drygt 80 webbplatser lovar dessutom sina besökare att de är anonyma samtidigt som personuppgifterna skickas till Google.

Åklagarmyndigheten driver en av de sidor som utan att informera besökarna skickat deras personuppgifter till Google.

— Det är bristfälligt av oss, helt enkelt. Jag kan inte säga annat än det, säger Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten, till Ekot.

Informationen som skickas vidare är besökarnas IP-adress, vilket av EU-domstolen klassats som en personuppgift då den kan användas för att identifiera enskilda personer. Uppgifterna kan komma att lagras i USA som enligt EU-domstolen har ännu sämre skydd för personuppgifter än inom EU.

Även myndigheten Försvarets materielverk (FMV) förekommer i granskningen. De har uppgett att ingen personlig information om besökarna på hemsidan sparas, medan i själva verket alla som under det senaste året läst om ett ledigt jobb på FMV.se fått sin IP-adress och information om besöket skickad till företaget.

— Det var inte bra. Det var bra att ni har uppmärksammat så ska jag se till så att vi agerar på det, säger Mats Pettersson, tillförordnad it-chef på FMV, till SR.

Efter intervjun försvinner Google Analytics snabbt från FMV:s webbplats.

Enligt Google erbjuds deras kunder möjligheten att anonymisera IP-adresserna. Man uppger även att detta sker automatiskt i senaste versionen av deras analystjänst.

Ekot har undersökt nära 500 webbplatser och av dessa skickar över 150 besökarnas IP-adresser vidare utan att informera om det. Utöver dessa finns det drygt 80 webbplatser som ljuger om att användarna är anonyma medan även de skickar vidare IP-adresserna.

Statistiska centralbyråns sajt SCB.se är en av de sidor som utlovat ”anonymitet” men som under mer än två år skickat vidare besökarnas IP-adresser till Google. Bara under förra året fick sidan nära tio miljoner besök.

— Det är förstås inte bra om det som står på vår sajt inte stämmer, säger Cecilia Westström, chef för SCB:s kommunikationsavdelning, till Ekot.

Både Åklagarmyndigheten och SCB har nu anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.


  • Publicerad:
    2021-02-26 15:10