Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nacka kommun: “Vi kan inte neka laglig verksamhet i våra lokaler”

Av Redaktionen, 2019-01-30
redaktionen@nordfront.se

NACKA. Enligt flera medier tränar Motståndsrörelsen ”strid med kniv” i en kommunal lokal i Nacka. ”Uppgifterna” kommer från underrättelsetjänsten Expo.

Under gårdagskvällen publicerade Aftonbladet, Svenska dagbladet, Göteborgs-Posten med flera medier nyheten om att Motståndsrörelsen ”tränar strid med kniv i kommunal lokal”. Man hänvisar till ett ”avslöjande” från vänsterextrema Expo.

Expo presenterar en längre artikel om det hela med rubriken ”NMR tränar knivstrid i kommunens lokaler”. Expo hänvisar till en kamprapport där det framgår att det skett självförsvarsträning i form av ”ett klassiskt boxningspass med slagövningar, kondition, fotarbete och koordinationsövningar”. På bilderna ses personer sparras och göra armhävningar.

Syftet med hetspropagandan tycks vara att förmå Nacka kommun att bryta mot lagen genom att neka personer som ägnar sig åt självförsvarsträning och fysisk träning. Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör i Nacka, menar själv att det behövs konkreta bevis för att det pågår någon olaglig verksamhet i kommunens lokaler.

– Det är en privatperson som bokat lokalen, det vill säga inte organisationen i fråga. Enligt vår bedömning har de bedrivit träning i lokalen, det vill säga inte illegal eller kriminell verksamhet. Vår juridiska bedömning är att vi därför inte kan neka dem att hyra lokalen. Vi får nu följa upp detta och om det framkommer att det förekommer olaglig verksamhet så blir såklart bedömningen en helt annan, säger Anders Mebius till Expo.

Att öva med knivattrapper är visserligen att betrakta som fullt laglig verksamhet. Samtidigt har det när medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen ägnat sig åt ”knivstrid” i själva verket handlat om övningar gällande avväpning av kniv. Vid flera tillfällen har vänsterextremister med koppling till Expo attackerat nationella med knivar eller andra vapen.

I en artikel för några år sedan försvarade Expos förre chefredaktör Daniel Wiklander så kallade antifascisters rätt att bära och använda kniv. Wiklander såg det som ”stötande” att rätten hade åtalat vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren efter att han försökt döda en nationell person med kniv i Kärrtorp.


  • Publicerad:
    2019-01-30 07:00