VETENSKAP. Astronomer har ännu inte lyckats upptäcka bevis för liv på någon annan planet än jorden. Men i ett stort genombrott har man nu observerat inte mindre än 95 nya planeter, varav flertalet kan ha de förutsättningar som krävs för att liv ska uppstå.

Ute i rymden finns gott om planeter som påminner om jorden. Men finns där liv? Foto: CC0 Public Domain.

För 23 år sedan upptäckte forskare den första planeten utanför vårt solsystem. Sedan dess har antalet exoplanater, med andra ord planeter som cirkulerar runt en annan stjärna en solen, som registrerats ökat lavinartat. Några av dem påminner väldigt mycket om jorden och har därmed också samma förutsättning som vår planet att ha liv.

Nyligen har 95 nya exoplaneter observerats. Flera av dessa är stenplaneter som har förhållanden som är snarlika jordens.

— Det här ger ytterligare bevis på att rymden verkar vara full av jordlika planeter, säger Anna Neubeck, astrobiolog på Stockholms universitet.

Bakom fynden, som har publicerats i tidskriften Astronomical Journal, ligger bland annat forskare från Köpenhamns universitet.

Planeterna har kunnat bekräftats med hjälp av Keplerteleskopet, som ligger bakom upptäckter av tusentals tidigare exoplaneter. Detta genom att ljuset från stjärnor blir svagare när en planet passerar framför dem. Keplerteleskopet kan också avgöra ifall planeten har en fast stenig yta, precis som jorden.

— Tack vare Kepler vet vi att varannan stjärna har en potentiellt beboelig planet, alltså en fast stenig planet med goda förutsättningar för flytande vatten. Det verkar vara så att jordlika planeter är extremt vanligt, vilket är väldigt spännande, säger Anna Neubeck och fortsätter:

— Keplerteleskopet är en riktig ”success story”. Det har hjälpt oss att både upptäcka och bekräfta väldigt många planeter. Den här upptäckten ger oss en ännu tydligare bild av rymden och ökar chanserna för att hitta jordlika planeter.

Källa:
Nästan 100 nya planeter upptäckta


  • Publicerad:
    2018-02-18 12:00