RYMDEN. Nasa:s minihelikopter Ingenuity på Mars styrs av mjukvara med öppen källkod. Minihelikoptern är konstruerad för det hårdare klimatet på planeten Mars där det kan bli -100 grader på natten.

Snart kan du bygga din egen Nasa konstruerade minihelikopter med hjälp av öppen källkod som mjukvaran baseras på, detta skriver NyTeknik. Brukligt för Nasa:s JPL (Jet Propulsion Laboratory) är vanligen att man väljer säkra stabila lösningar, så detta är en seger för öppen källkod säger Tim Canham till IEEE Spectrum.

Någon som snart är redo för sin första flygtur på Mars är drönaren Ingenuity som minihelikoptern heter, med en vikt på 1,8 kg. Rotorblad: Vikt 35 gram per blad. 2400 varv per minut snurrar bladen, fem gånger mer än en minihelikopter på jorden. För att hålla drönarens elektronik varm används två tredjedelar av batteriernas energi.

JPL utvecklade ett Linuxbaserat operativsystem till kubsatelliter och diverse instrument som man nu använder till Ingenuity, se Github där du själv kan hämta mjukvaran i Ingenuity.

Enligt Nasa ser man det hela som en teknikdemonstration och inte en uppdragskritisk flygning därför kan vanliga människor också köpa hårdvaran som Ingenuity har. Poängen i övrigt med Ingenuity är att se hur väl den flyger säger Tim Canham som har titeln Mars Helicopter Operations Lead på Nasas JPL till IEEE Spectrum.

Processorn man använt är en Snapdragon 801 från Qualcomm villken man vanligen använder i mobiltelefoner. Den är mycket kraftfullare än de processorer som används på rovern Perseverance som nu befinner sig på Mars. Nasa:s ingenjörer köpte laserhöjdmätare och en enkel VGA-kamera från konsumentelektronikföretaget SparkFun Electronics.

Det kommer bli en utmaning för drönare på planeten Mars då planeten är kall och atmosfären tunn, nattetid kan temperaturen sjunka till under -100 grader Celsius. Man har även förprogrammerat flygturen då Mars är flera ljusminuter bort och realtidskommunikation med jorden är ej möjlig. Drönaren ska flyga på höjd av cirka 10 meter på en 100 meter lång sträcka där den även kommer ta bilder med sin 13 megapixelkamera. Ingenuity ska genomföra tre flygturer på mars, där varje session skall pågå i 90 sekunder för att se om det är möjligt att lägga grunden för framtida projekt med mer avancerade helikoptrar. Flygdatum är ännu inte fastställt men tidigast 8 april 2021.


  • Publicerad:
    2021-04-05 15:10