STORBRITANNIEN. Nästan 19 000 flickor ska ha hamnat i klorna på rasfrämmande prostitutionsnätverk det senaste året.

Enligt en rapport grundad på officiell statistik har runt 18 700 brittiska flickor och kvinnor det senaste året hamnat i olika prostitutionsnätverk. Det är en ökning på runt 3 300 personer jämfört med för fem år sedan. Enligt ideella krafter som arbetar mot nätverken är siffrorna mycket högre.

Under förra året erkände Storbritanniens dåvarande inrikesminister Sajid Javid att förövarna till övervägande del är män av pakistansk härkomst. Han lovade då en utredning av de etniska och kulturella aspekterna av sexbrottsverksamheten i syfte att bättre kunna förebygga brotten. Än så länge har ingen sådan rapport publicerats.

Tillvägagångssätt som de rasfrämmande gärningsmännen använder sig av är bland annat att droga ner offren och sedan få dem att hålla tyst om övergreppen eftersom de själva begått brottsliga handlingar. De kan även bli tillsammans med flickor och tvinga dem att ha sex med andra män. I vissa fall lockas offren in i strukturen med droger, alkohol, pengar och bilturer.

Flickor som varit intvingade i nätverken har beskrivit hur de tvingats till shariabröllop och blivit kallade ”white trash” och liknande av förövare.

Områden där omfattande prostitutionsnätverk avslöjats är bland annat Rotherham, Huddersfield och Rochdale.

Polisen har fått emotstå omfattande kritik för att de inte tagit brottsligheten på tillräckligt stort allvar. De har till och med vid flera tillfällen fokuserat på att arrestera de utsatta flickorna för droginnehav och fylleri samt att be dem lämna sin destruktiva umgängeskrets. Detta samtidigt som de underlåtit att gripa och åtala gärningsmännen.

Efter att fenomenet exploderat medialt har polisstyrelser runt om i Storbritannien ändrat inställning och flera nätverk i landet har åtalats och dömts. Dock så menar Sammy Woodhouse, ett av Rotherham-offren och numera profilerad aktivist, att den nya retoriken är ”skitsnack” och att prostitutionsverksamheten fortsätter i oförminskad takt.

Källor:
Grooming ‘epidemic’ as almost 19,000 children identified as sexual exploitation victims in England
House of Lords Grooming Gangs Debate 14/5 2019
Police appeared to punish victims of Newcastle grooming gangs, review finds


  • Publicerad:
    2019-12-30 09:00