Vädret den 13 oktober skulle bli soligt och 20 grader varmt. För att utnyttja sommarens sista flämtning anordnade Näste 3 i hast en vandring. Samling skedde i Röstånga och den första etappen skulle bli mot Skäralid som var åtta kilometer bort.

Stigen gick inuti skogen; förutom att gå i den vackra höstfärgade skogen blev det stundtals ännu bättre när vindpustarna slog mot trädkronorna som släppte sina beigea och bruna löv som snöflingor runt vandrarna.

Ett stopp gjordes vid rastplatsen i Skäralid som är en underbar plats, den ligger vid dalens botten och är omgärdad med kullar och klippor där det växer träd. Precis vid rastplatsen finns Skärdammen som glänste i det soliga vädret. Medlemmarna söp in den härliga vyn samtidigt som de fyllde på kroppen med mat och dryck.

När alla var klara fortsatte färden mot Skäralidsdalen, längs vägen rinner en bäck med växter och träd intill som är i kontrast till de höga klipporna fyllda av sten. Det fina vädret hade även lockat till sig tillresta danskar till dalen och därför blev det stundtals trångt i spåret. Etappen avslutades med att dalen skulle bestigas och när det var gjort blev det ännu en paus med kaffe och kaka.

Efter rasten gick medlemmarna längs kanten på dalen och kunde se ner på hela dalsänkan. Denna vy är annorlunda för den infödde skåningen som är van vid att se öppna landskap. Skånes högsta punkt är endast 212 m.ö.h. En paus togs vid Hjortsprånget som är en utskjuten klippa där sikten över dalen är som allra bäst. Här jagade våra förfäder hjort redan under stenåldern.

Efter ytterligare vandring var gruppen hungrig, ved sågades medan andra började förberedelserna med att starta elden. Att få igång elden gick snabbt och snart kunde det medhavda köttet grillas.

När alla var mätta och belåtna gick avfärden mot startplatsen i Röstånga, väl framme hade gruppen gått över två mil under hela dagen.

Ytterligare bilder finns att beskåda på Näste 3:s VK.


  • Publicerad:
    2018-10-17 13:00