Lördagen den 16 juli bevistade Näste 4 förstämman till Bjuråkersstämman i Hälsingland som är en spelmansstämma som äger rum i juli varje år på Bjuråkers forngård. Stämman bjuder bl.a. på uppträdanden av artister, kurser i instrumentspel, gammaldags mat och vistelse i gammal fin hälsingemiljö.

Syftet med medlemmarnas besök var dels att avnjuta svensk kultur och att själva bidraga till den eftersom man har en mycket duktig fiolspelare i nästet. Men även att påvisa det enkla faktum att svensk kultur inte kan finnas utan det svenska folket. För detta ändamål hade ett speciellt flygblad tagits fram som delades ut bland besökare.

Efter att ha bekantat sig med miljön och de gamla vackra byggnaderna och härbren som finns inom området plockades fiolen fram och man fick sig en rad låtar till livs. Man samtalade med folk och delade ut flygblad. En trevlig sak som uppstår på spelmansstämmor är de så kallade buskspelen, som är spontanspel med folk man möter.

Responsen hos folk var klart övervägande positiv. Efter ett tag kom dock arrangörerna och bad medlemmarna att sluta dela ut flygblad inom området, vilket man respekterade eftersom man inte var ute efter att skapa dålig stämning.

Innan det var dags att bege sig hemåt gick man några varv runt campingen utanför området och delade ut flygblad, lappade bilar och talade med folk som höll med om att den politik som förs idag är både folk- och kulturfientlig.

1


  • Publicerad:
    2016-07-26 09:49