Tisdagen den 25 juli var det åter dags för Näste 7 att ha en offentlig flygbladsutdelning. Denna gång stod Tingsryds marknad på schemat.

Det tog som vanligt inte lång tid innan ansvarig för marknaden kom farandes med väktare i släptåg och krävde att motståndsmännen skulle avlägsna sig. Det från början mindre trevliga utfallet mot fanbäraren blev inte trevligare av att ansvarig på plats hänvisade till den grundlagsskyddade rättigheten att bevista offentlig plats för att sprida det nationalsocialistiska budskapet – och polis skulle tillkallas i vanlig ordning.

Till skillnad från tidigare utdelningar så kom så småningom en äldre polisinspektör till platsen i ett försök att köra bort Motståndsrörelsens mannar. Under förespegling att det gällde speciella regler när det kom till marknadsplatser så hotades motståndsmännen med att förstärkning skulle komma om man inte lämnade platsen. Ansvarig på plats upplyste då om att grundlagen stod över eventuella tillfälliga ”marknadslagar” och att någon förflyttning inte kom på tal.

Vid det beskedet fick motståndsmännen en halvtimme på sig att förflytta sig till en anvisad plats i utkanten av marknaden och betala 600 kr, annars skulle de minsann fysiskt förflyttas av den annalkande förstärkningen.

Beslutet från Motståndsrörelsens Näste 7 stod kvar och en intressant vänta infann sig medans utdelningen fortsatte i vanlig ordning.

Den marknadsansvarige dök åter upp med samma otrevliga attityd. Men efter en lite längre diskussion så lugnade han ner sig och det slutade med att han önskade kämparna en fortsatt trevlig dag samt att Nordiska motståndsrörelsen var välkommen att boka egen plats nästa år.

Det tog närmare trekvart innan polisens förstärkning kom, ytterligare två äldre herrar i uniform ställde sig och diskuterade med väktarna en stund. Den förste polisen gick sedan fram till ansvarig för aktionen. Beslutet var nu ändrat, man fick stå kvar så länge inga ordningsstörningar inträffade och därefter en förklaring att det första beslutet grundade sig på att det skulle finnas två grupper på marknaden som befälet misstänkte skulle ställa till med bråk vid Motståndsrörelsens blotta närvaro. Vilka grupper fick man ingen närmare förklaring till.

Därefter fortlöpte utdelningen under ordnade former tills det var dags att avbryta för att bege sig till en lokal i närheten för middag och månadsmöte.

Efter den fjärde lyckade offentliga utdelningen under juli månad, får man trots allt se det som bra framsteg för Nordiska motståndsrörelsens nystartade Näste 7.


  • Publicerad:
    2017-07-27 06:00