Lördagen den 21 januari slöt Stockholmsaktivister upp för en banderollaktion. Eftersom att det är väldigt mörkt ute i vinterns rusningstrafik hade man med sig ett elverk och två strålkastare för att lysa upp banderollen. Nationellt motstånd har kontaktat nästeschef Emil Hagberg som berättar mer.

Emil, hur kom ni på idén att sätta hänga upp en upplyst banderoll? Var det helt enkelt i brist på soltimmar, eller fanns det någon annan tanke bakom idén?
Det var faktiskt Pär Öberg som först kläckte idén om upplysta fanor/banderoller, när vi spånade om hur vi skulle kunna reta arrangörsgruppen för fjolårets stora nationella demonstration – vi tänkte bygga in dioder i medhavda fanor för att på sätt stjäla all uppmärksamhet. Nu fick vi massvis med uppmärksamhet ändå, så ingen skada är skedd!

Öberg tog senare upp det igen och Stockholms aktivister provade det hela nu i helgen. För övrigt var jag bara delvis med under aktionen, så det värsta slitet stod andra för. Detta för att jag och Nils Blomberg var tvungna att hålla i ett par rekryteringsmöten då organisationen ständigt expanderar.

Vilken betydelse ger du sånt här nytänkande? På vilket sätt är det viktigt att förnya propagandaaktiviteter?
Jag vet att nytänkande är en förutsättning för avancemang, och har ofta imponerats av andra nationella som vågar pröva nya metoder. Dock bör det ju finnas en analyserande tanke bakom, ett resultat man strävar efter. Jag tror att det lätt kan bli fånigt om man hittar på nya saker ”bara för att” så att säga.

Kan du avslöja ifall det finns fler planer på nyskapande
propagandaaktioner?

Ja, det kan jag avslöja, men det vill jag inte. För övrigt var mitt svar på fråga 1, delvis ett IQ-test, ni lär ju själva veta om ni trillat dit. Men det stämmer i alla fall att idén är Öbergs.


Emil Hagberg, prövar gärna nya idéer om det finns en analys bakom.


  • Publicerad:
    2012-01-27 00:00