INRIKES. Den yttrandefrihetsfientliga organisationen Näthatsgranskaren nekas 1,3 miljoner kronor i bidrag.

Den yttrandefrihetsfientliga organisationen Näthatsgranskaren, som leds av djurplågaren och före detta polisen Tomas Åberg, har fått avslag på sin ansökan om statligt bidrag.

Åberg hävdade att han med sitt projekt ville ”minska och förebygga” så kallad ”rasism och intolerans”. Detta genom att ta fram ett utbildningsmaterial för huvudsakligen lärare och poliser samt skolungdomar.

Katarina Magasin har dock uppmärksammat att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) vägrar att ge censurivraren ekonomiskt stöd på över 1,3 miljoner kronor. Detta för att Åbergs ansökan ”inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar”, skriver MUCF i sin avslagsmotivering.

MUCF anser även att eftersom Åberg redan påbörjat sina föreläsningar – innan han erhållit ekonomiskt stöd – kan de inte se en ”tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet”.

Myndigheten kritisera överlag ansökans brist på tydlighet.

Tomas Åberg har blivit en av de mest illa omtyckta personerna av människor inom den invandringskritiska och nationalistiska sfären efter att ha jagat och åtalat hundratals som sedermera dömts för ”hets mot folkgrupp” för att ha uttryckt kritik mot svensk invandringspolitik.


  • Publicerad:
    2020-06-01 20:30