YTTRANDEFRIHET. Tomas Åberg, känd som ”Näthatsgranskaren”, stämmer nu journalisten Joakim Lamotte för grovt förtal. Lamotte har i Facebook-inlägg kallat Åberg som fått djurhållningsförbud efter att ha låtit djur på sin gård svälta ihjäl – för ”djurplågare”. Lamotte har även berättat om djurhållningsförbudet.

Djurplågaren Tomas Åberg. Skärmbild: Youtube.

Den ökände djurplågaren Tomas Åberg, känd som ”Näthatsgranskaren”, stämmer nu journalisten Joakim Lamotte i ett enskilt åtal för grovt förtal, skriver Fria Tider.

Bakgrunden är att Lamotte i ett antal Facebook-inlägg kallat Åberg för djurplågare och berättat att Åberg fått djurhållningsförbud med anledning av grovt djurplågeri.

Åberg, som fick djurhållningsförbud 2013 efter att låtit djur på sin gård svälta ihjäl utan vare sig mat eller vatten, kräver nu 70 000 kronor i skadestånd från Lamotte.

I stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt står: ”Brotten bör bedömas som grova eftersom uppgifterna dels innehållit särskilt allvarliga påståenden, dels publicerats på internet, dels spridits till ett oerhört stort antal personer samt varit många till antalet varför uppgifterna var sådana att de kunde förväntas medföra allvarlig skada”.

Åberg har tidigare stämt personer som delat Lamottes inlägg för förtal. En kvinna dömdes i januari att betala 10 000 kronor för förtal av Göteborgs tingsrätt trots att uppgifterna om Åbergs djurhållningsförbud stämmer. Detta då Åberg, som är välkänd i rollen som ”näthatsgranskare”, enligt tingsrättens bedömning inte är en ”offentlig person”.

Därefter hotade Åberg med att gå vidare med att stämma fler privatpersoner om inte Lamotte fann sig i att betala 100 000 kronor till en feministorganisation.

Den statsfinansierade ”Näthatsgranskaren” – som fått miljonbidrag från myndigheten MUCF för sin verksamhet att massanmäla åsiktsbrottslingar – startade senare en insamling för att kunna åtala Lamotte, vilket nu genomförs.


  • Publicerad:
    2020-04-24 10:05