SVERIGE. En nationalist som varit nere i Ukraina och hållit tal för nationalister där har sparkats från sitt jobb hos Försvarsmakten.

Fredrik Hagberg har varit i Ukraina och hållit tal inför Svoboda-anhängare i en ockuperad byggnad i Kiev.

Fredrik Hagberg, en långvarig medlem i Nordisk Ungdom, har nu fått sparken av Försvarsmakten på grund av sitt politiska engagemang. Hagberg anställdes i mars 2013 på Livgardet i Kungsängen vid 13. säkerhetsbataljonen och har tjänstgjort där sedan dess.

Meddelandet om att han fått sparken nådde Hagberg i onsdags. Försvarsmaktens motivering var att ett tal Hagberg nyligen höll i Ukraina var ”främlingsfientligt, rasistiskt och kränkande”.

Nordisk Ungdom skriver på sin hemsida att Försvarsmaktens beslut förmodligen kommer att överklagas av Hagberg.

I ett uttalande på Nordisk Ungdoms hemsida kommenterar Hagberg beslutet från Försvarsmakten på följande sätt:

Det är märkligt att Försvarsmakten agerar på det här sättet. Jag har under min anställning varit en uppskattad kollega av både mina befäl och kamrater på bevakningsplutonen och har aldrig mottagit något klagomål. Många i min pluton tycker att Försvarsmaktens agerande är märkligt, minst sagt. Även de som inte delar mina åsikter har uttryckt kritik mot behandlingen av mig. Vilka åsikter jag har på min fritid påverkar knappast mitt arbete. Det är skrämmande att den svenska Försvarsmakten nu börjar sparka anställda för att de har ”fel” åsikter, så borde det inte fungera i en demokrati. Jag har kritiserat tillståndet i Sverige av lojalitet och kärlek till mitt fosterland och inte för att jag är rasist eller främlingsfientlig som Försvarsmakten påstår.

Fredrik Hagberg har varit med i Nordisk Ungdom sedan organisationen grundades 2010. Tidigare har han varit aktiv inom Nationaldemokraterna och bland annat kandiderat till kommunfullmäktige i Vallentuna 2006. Förra året utsågs Hagberg till Nordisk Ungdoms internationella kontaktperson.

Källa:
Fredrik Hagberg sparkas av Försvarsmakten efter sitt stöd till den ukrainska revolutionen!


  • Publicerad:
    2014-02-28 02:20