POLEN. Den årliga Självständighetsmarschen i Warzawa genomfördes i år trots förbud. För första gången på sju år uppstod våldsyttringar med demonstranter, poliser och meningsmotståndare inblandade.

Foto: Twitter.

Sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter uppstod i Polens huvudstad Warzawa under onsdagen, när flera tusen slöt upp i den årliga Självständighetsmarschen.

Det uppstod även våldsyttringar mellan demonstrerande nationalister på den ena sidan och HBTQP-förespråkare samt vänsteranhängare på den andra.

Inga uppgifter om allvarligt skadade förkommer dock.

Polska nationalister av olika schatteringar valde att trotsa ett gällande corona-relaterat förbud mot folksamlingar, för att delta i Självständighetsmarschen genom den polska huvudstaden.

Några dagar innan den elfte november stod det klart att nationalister hade för avsikt att ignorera borgmästarens bannlysning av arrangemanget.

Självständighetsmarschen, som alltid äger rum den elfte november, har tidigare år lockat upp till 100 000 människor från Polen och andra länder.

På Twitter förekommer uppgifter om att en lägenhet i ett hus, där marschen passerade, sattes i brand.

I ett flertal inlägg hävdas att deltagare i tåget antänt lägenheten för att bestraffa meningsmotståndare. Ett av inläggen har även en film som visar en brinnande lägenhet.

Huliganer satte just eld på en lägenhet i ett hyreshus under Självständighetsmarschen #MarszNiepodległości2020 eftersom det fanns en affisch om en kvinnostrejk och en HBTQ-flagga på byggnaden.

Varje år samlas tiotusentals huliganer från alla hörn av Polen i Warzawa för att ”fira” Självständighetsdagen.

Bakgrund
Det var 2008, nittio år efter utropandet av polska republiken, som Nationella radikala lägret (ONR) och All-polsk ungdom tog initiativ till en nationalistisk självständighetsmarsch i Warszawa.

De första åren kantades dessa arrangemang av våldsamma sammandrabbningar med polis, gripanden och efterföljande åtal.

2012 skadades 22 poliser och 176 demonstranter häktades. Året därefter greps 72 nationalister och 12 poliser behövde sjukhusvård. Från 2013 fram till nu har marschen genomförts på ett lugnare sätt.

2017 slöt cirka 60 000 upp i flera tåg som arrangerades av bland annat ONR. Bland slagorden märktes Död åt Polens fiender och bland banderolltexterna fanns Vitt Europa.

Det var detta år som althöger-aktören Richard Spencer stoppades av polska myndigheter från att hålla tal vid marschen.

Året därefter hindrades den svenske nationalistprofilen Jonas Nilsson från att komma in i landet för att hålla ett tal om boernas situation i Sydafrika.


  • Publicerad:
    2020-11-12 15:10