TYSKLAND. Det har spekulerats i var gestapochefen Heinrich Müller tog vägen efter krigsslutet 1945. Nu visar nya dokument att han ligger begravd på en judisk kyrkogård, något som är djupt kränkande enligt det judiska samfundet i Tyskland.

Heinrich Müller

Vid krigsslutet 1945 flydde många nationalsocialister till Sydamerika, dit man trodde att även Gestapochefen Heinrich Müller tagit sig. Enligt vittnesmål från den tyske SS-officeren Adolf Eichman, som greps i Argentina 1960, skulle Müller fortfarande vara vid liv vid den tiden. Andra spekulationer pekar på att Müller rekryterades till en utländsk underrättelsetjänst, där han fick en ny identitet. Müller är den enda av de högst uppsatta nationalsocialisterna som inte gripits eller bekräftats död av efterkrigstidens pöbel.

Nu kastar återupptäckta dokument nytt ljus över Heinrich Müllers öde och det verkar nu som att den tyske frihetskämpen ligger begravd på en judisk kyrkogård i Tyskland. Det är den tyska tidningen Bild som uppger att man nu funnit dokumenten som efter kriget föll i glömska. ”Müllers kropp identifierades redan i augusti 1945 i en provisorisk grav nära rikets flygministerium av en begravningstrupp”, uppger professor Johannes Tuchel.

Dokumenten hänvisar till att Heinrich Müller ligger begravd i en massgrav på en judisk kyrkogård i centrala Berlin. Upptäckten förargar nu det judiska samfundet i Tyskland som menar att det är en kränkning mot offren som påstås ha mördats i tyskarnas koncentrationsläger. ”Att en av de mest brutala nazisterna ligger begravd på en judisk kyrkogård är monstruöst smaklöst. Det är en kränkning av offrens minne”, säger Dieter Graumann, högsta ledaren för det judiska samfundet i Tyskland.

Källa:
Försvunnen nazist hittad i judisk grav


  • Publicerad:
    2013-11-01 10:00