BROTT. Under natten till söndagen blev en sympatisör till Motståndsrörelsen knivhuggen av en främling i centrala Helsingborg. Mannen ligger just nu svårt skadad i koma med respirator. Uppdaterad 2017-10-30

Korsningen där en nationalsocialist blev knivhuggen av en rasfrämling. Poliser fanns på plats vid brottsplatsen även under söndagen. Foto: Nordfront.se.

Vid 23-tiden på lördagskvällen var en grupp vänner på väg från en födelsedagsfest i centrala Helsingborg. I gruppen fanns bland annat Danny Jönsson, som är medlem i Motståndsrörelsens Näste 3, samt sympatisörer till organisationen.

Bakom Stadsbiblioteket, på Brollbogatan, mötte gruppen på två främlingar, varav en gick in i en av sympatisörerna som vände sig om och frågade vad problemet var.

Utan att säga ett ord så knivhögg främlingen sympatisören i magen. Enligt vittnen ska det ha varit tre snabba hugg, innan främlingarna snabbt sprang ifrån platsen. Offret och hans kamrater tog upp jakten men fick snart stanna, då offret plötsligt tog sig för magen och vek sig dubbelt.

— Det bokstavligen pissade blod från hans mage, berättar Danny Jönsson för Nordfront och beskriver hur de lade honom på en bänk och försökte stoppa blödningen, samtidigt som man ringde efter ambulans.

Vid Brollbogatan, bakom Stadsbiblioteket, blev sympatisören nedstucken. Klicka för större bild.

Både polis och ambulans kom till platsen och offret kunde snart tas till sjukhus. Enligt Jönsson så ligger han just nu i koma och andas med hjälp av respirator. Skadeläget är allvarligt, då både hans lever och mjälte är punkterade och när han opererades under söndagen upptäckte man att även njuren har tagit skada. Enligt läkarna är hans situation livshotande, men i skrivande stund ska hans tillstånd åtminstone vara stabilt.

Till lokalmedia har också polisen bekräftat det akuta skadoläget.

— Hans skador är väldigt allvarliga, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl vid polisen i Helsingborg till HD.

Offret är nationalsocialist och sympatisör till Nordiska motståndsrörelsen, men utifrån de vittnesuppgifter som Nordfront har tagit del av finns det inget som tyder på ett politiskt motiv bakom dådet. Det är mer troligt att han blivit offer för den typen av slumpmässiga vansinnesdåd som blivit allt vanligare i Sverige i takt med att mångkulturen har brett ut sig. Enligt de vittnen som Nordfront har talat med ska båda främlingarna ha sett ut att komma från Mellanöstern.

Dådet skedde bakom Stadsbiblioteket, som kan ses i bakgrunden. Foto: Nordfront.se.

Till Nordfront bekräftar Skånepolisen att man inledningsvis rubricerade händelsen som misshandel, men att man nu utreder det som ett mordförsök. Skånepolisen låter också hälsa att man i nuläget inte har någon misstänkt och att man eftersöker vittnen som kan ha sett något kring Stadsparken i Helsingborg kring 23-tiden på lördagskvällen.

Uppdatering

Enligt nya uppgifter ska offrets båda lungor ha skadats. Samtidigt sägs läget vara synnerligen allvarligt.

— Han ligger i ett väldigt dåligt läge, låter Danny Jönsson hälsa, som har kontakt med mannens anhöriga.

— Enligt läkarna hade han varit död nu ifall vi inte varit på plats och hjälpt honom, berättar Jönsson vidare.

Danny Jönsson kommer också att delta under kvällens Radio Nordfront och berätta mer om händelsen och hur det går för offret. Radio Nordfront sänds med start klockan 20:00 via Spreaker.

Uppdatering 2017-10-30

Idag kommer offret att opereras ytterligare en gång och ifall allt går väl kommer läkarna att försöka väcka upp honom efter det. Nordfront återkommer med uppdatering under dagen.

Nordfront följer utvecklingen.


  • Publicerad:
    2017-10-29 15:26