UTRIKES. En bomb på närmare 1000 kg, som släpptes av det tyska flygvapnet för över 75 år sedan, sprängdes på lördagen vid en kontrollerad explosion i engelska Exeter. Inför detonationen evakuerades tusentals människor och smällen hördes så långt som 1,5 mil.

En bomb från andra världskriget som hittades vid byggnadsarbete i Exeter i sydvästra England sprängdes på lördagen vid en kontrollerad explosion, skriver Daily Mail. Den kraftiga flygbomben släpptes av det tyska flygvapnet Luftwaffe för mer än 75 år sedan och man tog alltså det säkra före det osäkra och sprängde bomben på plats i stället för att försöka desarmera den.

På en film som tagits av en drönare ses ett stort rökmoln breda ut sig efter att bomben detonerades vid 18-tiden lokal tid. Smällen från bomben, som var på närmare 1000 kg, hördes en och en halv mil bort och detonationen skapade en krater i storlek med en dubbeldäckare.

Runt 2 600 invånare, däribland 1 400 studenter vid Exeters universitet, som bodde inom en 400 meter stor avspärrning kring bomben evakuerades inför sprängningen. På söndagen hade de på grund av säkerhetsskäl ännu inte fått återvända till sina hem, uppgav polisen. På tisdagen väntade fortfarande hundratals studenter på att få återvända, enligt BBC.

I den kontrollerade sprängningen deltog enligt polisen bland annat dussintals volontärer från Dartmoor Search and Rescue och Devon & Cornwall 4×4 Responsebåda ideella organisationer som brukar hjälpa räddningstjänsten – samt kustbevakningen.


  • Publicerad:
    2021-03-05 14:50