Tidningen Nationell Idag avslöjar att en redaktör på Dagens Nyheter dömts för att ha knivdödat en annan man. Nationell Idag har även granskat mordfallet och talat med vänner till den dödade mannen.

För 30 år sedan mördades 21-årige Magnus Nordenmark utanför nattklubben Berns i Stockholm. Gärningsmannen var syndikalisten Jacques Henri Wallner som i en grupp om tre omringat Magnus Nordenmark och knivhögg honom till döds med fem knivhugg. Wallner fick sex års fängelse för dråp i tingsrätten men domen mildrades i hovrätten till 18 månader för grov misshandel och vållande till annans död. Med stöd av den halvtidsfrigivning behövde han bara sitta nio månader i häkte innan han blev frigiven.


Foto: Nationell Idag

Nationell Idag berättar i sin granskning historien kring hur Magnus Nordenmark miste sitt liv och varför. Tidningen har även varit i kontakt med personer som kände Magnus, som berättat om personen Magnus samt deras tankar om den massmediala hetsen, som riktades inte mot gärningsmannen utan mot Magnus själv.

Nationell Idag och frilansjournalisten Mattias Lindberg har grävt fram ett rikt arkivmaterial som understödjer påståendet att massmedia ställde den mördade Magnus Nordenmark i dålig dager och sannolikt också påverkade domen i hovrätten. Nationell Idag skriver:

AFTONBLADET LJÖG IHOP en historia som passade deras syften. Wallner utmålades som en ”glad och trevlig kille som gillar att diskutera och håller på Djurgården” och en ”mycket fredlig människa”. Magnus Nordenmark utmålades som en ”skinhead” med ”uniform av nazisttyp” som påstods ha provocerat fram bråk inne på Berns (en sanning med modifikation, minst sagt) och sedan överfallit Wallner när han kom ut från krogen (ren lögn) så att denne tvingades ”agera i extremt nödvärn”.

Förutom medias märkliga hantering av Wallner så har man senare även anställt honom som journalist och fotograf. Wallner har varit anställd på TT, Expressen och sedan på ekonomiavdelningen på Dagens Nyheter. Idag arbetar han som redaktör för DN Motor. Wallner har även varit bisittare hos den personlige vännen Robert Aschberg, programledare för Strix television och styrelsemedlem i Expo.

Läs Nationell Idags granskning i sin helhet HÄR


  • Publicerad:
    2012-02-22 00:00