Den 28 augusti inledde SVT ett mediadrev om att svenskarna förföljer somalier i Forserum. De andra medierna följde genast på med den ena efter den andra hetsartikeln.  Bland annat skrev man på Aftonbladets ledarplats om ett ”rasistiskt skräckvälde i Forserum”.

Allt eftersom har emellertid massmedias ytterst subjektiva rapportering om situationen i Forserum kommit att att avslöjas av nationella och alternativa medier. Nordfront avslöjade tidigt att den av media upphaussade Facebookgruppen ”Ja till Somalier i Forserum”, som var tänkt att visa att det finns ett folkligt stöd för somalier i Forserum, drevs av vinstintressen.

Efer detta har det visat sig att anklagelser om att svenskar förföljer somalier i Forserum saknat substans. I det inledande reportage som SVT sände påstods att svenskar jagade somaliska småflickor med motorcyklar och hotade dem med våldtäkt samt att somaliska kvinnor tvingats hälla mjölk över sig för att bli vita. Man har dock haft svårt att bevisa något av detta.

SVT:s vinklade reportage

Anklagelsen om mjölkattacken har däremot nu visat sig vara en bluff. Det är Nationell Idag som i sin pappersupplaga avslöjat att någon mjölkattack aldrig ägt rum och att SVT anat detta men struntat i att följa upp saken närmare.

När Nationell Idag ringde upp Peter Losten, som gjorde reportaget i Forserum, svarade han: ”Ja, just det. Det där tror jag inte på.” Men trots att man inte trodde på intervjuobjektet valde man att inte göra efterforskningar. Det gjorde däremot Nationell Idag. De ringde upp Bo Jansson, presstalesman och vice ordförande för Samhällsföreningen i Forserum, som arrangerade ”fackeltåget mot rasism” till stöd för somalierna. Nationell Idag skriver:

”När vi frågar Bo om ’mjölkattacken’ suckar han först och börjar sedan berätta sanningen. Det visar sig att historien är helt felaktig. Här är vad som hände: En somalisk flicka som går i skolan i Forserum sitter och dricker ett glas mjölk. En svensk pojke går fram till henne och säger på skämt: ’Bra att du dricker mjölk så att du blir vit’. Ingen blev sårad eller kränkt och ingen fick mjölk hälld över sig.”

SVT har valt att inte dementera ”mjölkattacken”.

Läs även:
Gammelmedier ”avslöjar” mjölkattacken – två veckor efter Nationell Idag
SVT vill inte dementera ”mjölkattacken”

 


  • Publicerad:
    2012-09-22 23:51