ÅSIKTSFÖRTRYCK. Nationell musik försvinner från Spotify. Under tisdagen fanns fortfarande banden No Remorse och Brigade 96 på musiktjänsten men efter att Dagens Nyheter kritiserat tjänsten har de valt att plocka bort banden.

Dagens Nyheter ska ha ”granskat” olika musiktjänster och upptäckt till sin fasa att tjänsterna spelar nationell musik. Under tisdagen kunde man fortfarande lyssna på banden No Remorse och Brigade 96 men under onsdagen hade banden plockats bort från Spotify.

— Banden är nedtagna och kommer inte att finnas tillgängliga hos oss, ska Spotifys kommunikationsansvariga Malin Cumzelius ha sagt.

På Googles musiktjänst Play Music ska dock några nationella band finnas kvar. Dagens Nyheter ska ha kontaktat Gustaf Brusewitz, kommunikationsansvarig på Google Sverige, för att fråga hur de resonerar kring att de låter nationella band få finnas med i musiktjänsten. Bruzewitz svarade då på följande sätt:

— Det finns över 30 miljoner låtar på Google Play och det är svårt att kommentera enskilda låtar eller artister. Det kan finnas låtar som vissa användare uppfattar som stötande och i dessa fall kan dessa vara utmärkta med en så kallad “explicit” markering.

Även Expos chefredaktör, Daniel Poohl, har fått kommentera DN:s granskning av musiktjänsterna. Poohl menar att musiktjänsterna har ett ansvar och säger:

— För extremhögern är musiken en av de viktigaste propagandakanalerna när det kommer till rekrytera unga. Så i den bemärkelsen bidrar musiktjänster som sprider vit makt-musik till detta.

Hur länge banden får ligga kvar på sidor som Play Music och norska Wimp återstår att se.

Källa:
Nu plockar Spotify bort vit makt-musik


  • Publicerad:
    2014-11-19 20:25