POLITIK Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö berättar under en presskonferens om Nato-anslutningen.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö höll under eftermiddagen en gemensam presskonferens i riksdagen angående ländernas anslutning till krigsalliansen Nato.

Där berättades det att båda länderna kommer att lämna in sina medlemsansökningar samtidigt vid Natos huvudkontor i Bryssel redan imorgon, på onsdagen.

Under presskonferensen menar de att ett medlemskap i krigsalliansen utökar säkerheten för de båda länderna, men också för hela Östersjöregionen.

Andersson försöker också att flörta med den turkiska statsledningen, och uttalar sig som om Sveriges medlemsansökan redan var godkänd.

— Sverige ser också fram emot att samarbeta med Turkiet inom Nato och det samarbetet kan ju bli ett nytt och viktigt element i vår bilaterala relation. Och självklart står ju Sverige bakom kampen mot alla former av terrorism och den terrorlistning som vi, EU och Nato står bakom, säger Andersson under presskonferensen med hänvisning till kurdiska PKK.

Inga nyheter om Turkiet

SVT:s reporter frågar sedan vad Sverige och Finland kommer att göra för att försöka övertyga Turkiet att godkänna deras ansökan, som man under gårdagen gick ut med att man kommer att neka.

— Ja, det var ganska överraskande vad som har hänt under senaste veckan, inleder Niinistö.

Presidenten berättar att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under ett telefonmöte i april ska ha uttryckt sig positivt till de nordiska ländernas ansökningar, men att det nu råder en del skepticism i Turkiet. Detta är något som man från finskt håll vill diskutera vidare, säger Niinistö.

Andersson fyller i att Sverige är beredda att ha en dialog och förhandla med Turkiet vidare i frågan. Ingen av dem nämner dock något om de krav som Turkiet har framfört mot länderna för att godkänna dem. President Erdoğan sa också under gårdagen att man inte är intresserade av förhandlingar med Sverige eller Finland.

Gemensamt möte med Biden

På torsdag kommer både Andersson och Niinistö att besöka USA:s president Joe Biden i vita huset för att tala om ländernas Nato-ansökningar.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skrev på Sveriges Nato-ansökan tidigare i förmiddags och strax efter presskonferensen godkände Niinistö Finlands ansökan.