NATO. Finlands statsminister Alexander Stubb har tidigare uppgett att alla finska riksdagspartier är eniga om att Finland ska kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen NATO inom de närmaste fyra åren. Nu framgår dock att Vänsterförbundet är starkt emot detta.

När Vänsterförbundets partifullmäktige genomförde en handuppräckning om huruvida Finland skulle gå med i NATO i lördags var det inte en enda person som räckte upp handen. Förbundets ordförande Paavo Arhinmäki klargjorde sedan i ett tal att Vänsterförbundet aldrig skulle komma att ingå i en regering som vill att Finland går med i NATO.

— Vi går inte med i en regering som för Finland mot Nato, sade Arhinmäki.

Arhinmäki reagerade vidare kraftigt på vad Finlands statsminister Alexander Stubb nyligen uppgett i en intervju angående riksdagspartiernas enighet i NATO-frågan.

— Samlingspartiet har all rätt att öppet förespråka ett Natomedlemskap och det är bra att de gör det. Men när Stubb påstår att alla riksdagspartier är eniga om att Finland kan ansöka om ett medlemskap de fyra följande åren stämmer det inte. Vänsterförbundet kommer inte heller under nästa regeringsperiod att acceptera ett finländskt Natomedlemskap.

Källa:
Vänsterförbundet går inte med i Natopositiv regering


  • Publicerad:
    2015-03-08 23:50