Den tredje oktober slog en granat ner i den turkiska gränsstaden Akcakale och dödade fem personer. Svaret från den turkiska militären lät sig inte vänta som inledde ett artilleribombardemang av syriska militära mål. I skrivande stund är bombardemanget inne på sin sjätte dag.

Nu visar det sig att den granat som slog ner i Akcakale inte kommer från den syriska armén utan att det i själva verket rör sig om en granat som utvecklats av Nato och som Turkiet självt, i egenskap av Nato-medlem, skänkt till rebellerna i ”den fria syriska armén”. Att så är fallet hävdar Merdan Yanardag, chefredaktör vid den turkiska tidningen Yurt.

Nato har hittills förnekat all militär inblandning i Syrien men det är inte alla som tror på detta. ”Turkiet har varit medlem i Nato länge, de agerar tillsammans med andra Nato-krafter. Det är inte förvånande att det här har hänt”, sade Abayomi Azikiwe, redaktör för Pan-African news wire till RT idag.

Med andra ord stödjer Nato rebellerna med vapen, även om man utåt sett hävdar att så inte är fallet.

Enligt den politiske analytikern Dan Glazebrook försöker Turkiet skydda de syriska rebellerna genom att bomba syriska regeringsstyrkor, detta eftersom man vet att rebellerna besegras på marken. Han menar också att Turkiet försöker dra in NATO i kriget i Syrien.

Relaterat:

Misfire: NATO mortar ‘gift’ from Turkey to Syrian rebels – newspaper


  • Publicerad:
    2012-10-09 18:12