UTRIKES. Nato trappar upp sin närvaro vid Krimhalvön i Svarta havet inför det ryska presidentvalet i mars.

(CC0 Public Domain)

Enligt ryska RIA Novosti har spänningarna i Svartahavsregionen har eskalerat under de senaste månaderna på grund av att krigsorganisationen Nato visar upp alltmer krigsmaterial i området. Enligt RIA utgör detta ett politiskt påtryckningsinstrument för att störa det kommande presidentvalet i Ryssland.

RIA:s journalist Sergei Ilyin skriver att styrkedemonstrationen är en form av psykologisk krigföring. Ryssland har visserligen militära medel att svara på ett anfall, men upptrappningen är betydande.

Tidigare i år har det förekommit luftrumskränkningar med amerikanska spionplan som Ryssland mötte med jaktflygplan som i syfte att jaga bort spionplanen har utfört manövrar som USA kallade ”farliga”.

Den amerikanska sjätte flottan skriver själva att jagaren USS Carney som bär Aegismissiler och tiotals attackkryssningsmissiler nådde regionen den 5 januari. Skälet de uppger är att i området ”bedriva maritima säkerhetsoperationer och öka den regionala maritima stabiliteten, såväl som att stärka beredskapen för Natos allierade och samarbetspartners”.

I förra veckan gled den brittiska jagaren HMS Duncan in över Svarta havet, följd av den turkiska fregatten TCG Gaziantep.

Regionen är strategiskt viktig både för Ryssland och krigsorganisationen Nato. Ryssland har av USA krävt exakta besked om hur nära gränsen till Krimhalvön som Natos styrkor ska befinna sig, men enligt Sputnik Report har sådana krav inte hörsammats. De påpekar också att Krimhalvön alltjämt tillhör Ryssland.

Sergei Ilyin utesluter inte att Nato kommer provocera militärt vid Donetsbäckenet och Krim. Den ökade Natonärvaron sammanfaller med den ökade aktivitet som Ukrainas armé uppvisar i de självutropade folkrepublikerna Donetsk (FRD) och Lugansk (FRL). Ilyin tror att ryska presidentvalet den 18 mars kan komma att bli ett ”användbart svepskäl” att provocera landet.

En större risk för inblandning i det ryska valet än en militär sådan, är att USA kommer att lägga sig i själva valet. Ryssland anklagades av Hillary Clinton för att otillbörligen ha påverkat det amerikanska valet till Republikanernas fördel. I slutet av januari i år varnade CIA-chefen Mike Pompeo för att Ryssland avser störa de amerikanska mellanårsvalen till representanthuset och senaten i november i år. Pompeos påstående kan, förutom att ingå i en allmän hets mot Ryssland, vara ett svar på att chefen för den ryska utrikespolitiska kommittén, Konstantin Kosachev, i somras sade att USA kommer att störa ryska presidentvalet i mars, vilket också uppmärksammades i amerikanska medier. Kosachev har sagt, utan att vara specifik, att amerikanarna har satt i system i att lägga sig i det ryska valet vid varje valperiod.

— Det råder ingen tvekan om att […] vi kommer att möta mycket aktiva, på varandra följande försök från USA och Nato att påverka valkampanjernas gång, sade Kosachev.

Västmedia skriver fortfarande om Rysslands påstådda inblandning i det senaste amerikanska valet, något som används för att ifrågasätta den sittande amerikanska presidentens legitimitet. USA:s inblandning i andra staters ”demokratiska processer” skrivs det dock mycket litet om, vare sig det handlar om ”observationer” av pågående val för att se till att de går ”demokratiskt korrekt” till, om av Amerika eller George Soros finansierade ”färgrevolutioner” som i fallet med Krimhalvön, eller med lobbyarbete och spridande av desinformation.

President Vladimir Putin har konsekvent förnekat påståenden om att Ryssland skulle ha försökt påverka utgången i det amerikanska valet, och sade i en intervju med amerikanska NBC:

— Sätt fingret varsomhelst på en världskarta, och ni kommer överallt att höra klagomål på att amerikanska tjänstemän lägger sig i valprocesserna.

Vilka skälen än är för krigsorganisationen Nato att ”säkra stabiliteten” på Svarta havet, föreligger skäl att anta att dessa manövrar även avses övervaka och påverka situationen i området inför Rysslands presidentval.

Källor:
НАТО в Черном море: игра на нервах
USS Carney enters Black Sea
Russia aims to interfere in us midterm elections warns Mike Pompeo
Russian senator predicts US will interfere Russian presidential election


  • Publicerad:
    2018-02-06 19:45