UTRIKES Framtiden i Afghanistan är oviss efter talibanernas intåg i huvudstaden Kabul. Flera regeringschefer uttrycker sin oro över läget i landet men en del välkomnar den nya regimen.

Josep Borell, EU:s utrikeschef säger i en kommentar att han oroar sig för den internationella och de afghanska medborgarnas säkerhet då talibanerna tagit över, skriver Tidningen Näringslivet.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace ser Afghanistan som ett ”olöst problem” och anklagar Västvärlden för politisk kortsiktighet där han menar att saker inte kan lösas över en natt vilket det internationella samfundet borde ha vetskap om.

Premiärministern i Australien Scott Morris och premiärministern i Nya Zeeland Jacinda Arden oroar sig för högre risk av lidande och död samt förtryck av kvinnor och flickors rättigheter när talibanerna nu kommer att styra. Även Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen tycker att situationen för Västvärlden i Afghanistan ser mörk ut.

"Framtiden för de afghaner som önskar frihet och demokrati ser mörk ut", skriver han i ett uttalande till danska nyhetsbyrån Ritzau. Samtidigt försvarar Fogh Rasmussen – trots att talibanerna nu återigen styr den tjugoåriga militära interventionen i landet. "Men vår närvaro innebar att en hel generation har upplevt ett Afghanistan utan talibanerna, där flickor gick i skolan och civilsamhället blomstrade."

"Natos värsta fiasko"

Det var efter att de utländska styrkorna drog sig tillbaka som talibanerna gjorde en snabb attack och tog över huvudstaden Kabul i Afghanistan. Den USA-ledda insatsen som startade år 2001 och varade till 2021 med deltagande från allierade länder är enligt de tyska kristdemokraternas kanslerkandidat Armin Laschet det värsta fiaskot sedan Natos grundande. Han tycker det är uppenbart att det internationella samfundet inte varit framgångsrikt men vill fokusera på evakueringarna från Afghanistan för att sedan ta tid till självrannsakan av begångna fel i Tyskland av koalitionen och av det internationella samfundet.

Saudiarabiens utrikesdepartement säger att det är upp till det afghanska folket att välja och det utan påtryckningar.

Den nytillträdde presidenten i Iran Ebrahim Raisi, vill se varaktig fred i Afghanistan och ser positivt på utvecklingen efter USA:s nederlag och är redo att samtala med alla grupper i Afghanistan.