SÖLVESBORG. En mörkklädd inkräktare som med uppdragen huva och joggingbyxor chockade husägare genom att mitt i natten ställa sig bredvid deras sängar har identifierats av polisen. Polisen har dock valt att inte gripa mannen då ”brotten inte anses tillräckligt grova”.

Genrebild. Foto: PickPic (Public Domain).

Natten till den 23 augusti i år bröt sig en mörkklädd man med uppdragen huva och joggingbyxor in i tre villor i Sölvesborg. Han skrämde husägarna men stal inget, skriver Sydöstran.

I en av villorna vaknade en kvinna av att en för henne okänd man stod och klappade henne på kinden.

I en annan bostad vaknade familjen vid sextiden på morgonen av att det stod en mörkklädd man med uppdragen huva i deras vardagsrum och som var på väg ut genom altandörren.

Spår har säkrats av polis med hund som snabbt var på plats.

Det är inte känt hur mannen tagit sig in i bostäderna, som var låsta vid de tillfällen då mannen gjorde de oönskade besöken.

— Vi har kunnat identifiera honom genom kamerabilder som togs i samband med att han olovligen tog sig in i en villa, säger kriminalinspektör Bengt Jeppsson till Sydöstran.

Brottsrubriceringen är hemfridsbrott.

Mannen som nu identifierats är samme man som i december förra året bröt sig in hos ett äldre par och lade sig att sova bredvid mannen i huset. Kvinnan trodde att hennes make som sov på nedervåningen vaknat.

När hon steg in i mannens sovrum och tände lampan fick hon se att det låg en främmande man i sängen bredvid hennes man. Främlingen höll en 20-30 cm lång kniv i handen.

Därpå rusade den okände mannen ut genom en öppen altandörr och försvann med en rivstart i parets bil som parkerats utanför huset. På golvet bredvid sängen låg parets bärbara dator, som den främmande mannen försökt stjäla.

Bilen hittades senare i ett dike en och en halv kilometer bort av en polispatrull. En man i 30-årsåldern hittades kort därefter och han misstänks vara den som bröt sig in i parets hus.

Mannen har släppts igen utan åtgärd eftersom ”brotten inte anses tillräckligt grova”.


  • Publicerad:
    2020-09-28 17:00